Prisrally på begagnade bilar

Leo Sellén / TT: För den som vill sälja bilen är det en bra tid nu, då prisbilden är hög. Men för köparen kan det bli dyrt. Arkivbild.

Dieselbilar steg samtidigt i pris med 13 procent under 2019, enligt statistik från bilsajten Bilpriser.se, som också visar att försäljningen av begagnat minskade under året.

Förklaringen till att priserna steg och försäljningen dalade är att efterfrågan var stark, samtidigt är det fler som valt att behålla sin bil av rädsla för skattehöjningar och en osäker marknad.

Bonus malus-effekt

1 juli 2018 infördes det så kallade bonus malus-systemet i Sverige, ett skattesystem som ska belöna bilar med låga utsläpp och straffa nya modeller som släpper ut mer. Det blev då mindre attraktivt att köpa en ny diesel- eller bensinbil, vilket drev upp efterfrågan på begagnade bilar och priserna på marknaden steg kraftigt.

Reglerna skärptes ytterligare vid årsskiftet enligt den nya mätmetoden WLTP för nya bilar, och inför höjningen växte osäkerheten bland konsumenterna. Det var länge osäkert kring hur det nya skattesystemet skulle utformas, och det blev klart så sent som hösten 2019.

Både företag som satt med stora vagnparker och stod inför att växla sina tjänstebilar och privatpersoner blev osäkra inför höjningen och många avvaktade bilbytet innan man visste säkert hur det nya skattesystemet skulle se ut, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på bilförmedlaren Kvdbil.

När färre bilbyten skedde inför skattehöjningen minskade också utbudet av begagnade bilar, och som i de flesta branscher ökar priserna när utbudet är lågt och efterfrågan hög, förklarar hon.

Sug efter nyare bilar

Försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019 och det var bensinbilarna som svarade för nästan hela tappet.

Trenden med en sjunkande försäljning av begagnade bilar började under 2018 och fortsatte 2019. Under året såldes 1 358 242 begagnade bilar, en minskning med 3,1 procent.

Men trenden kan nu komma att brytas. Bonus malus med den nya mätmetoden WLTP omfattar nämligen bara nya bilar. Det är gynnsamt för miljöbilar, men för mer förorenande bilmodeller kan det handla om en fördubbling eller mer av fordonsskatten.

Det kommer att leda till ett stort sug efter nyare begagnade bilar som inte beskattas enligt höjningen, och mycket talar nu för att ännu fler kommer som vill ha bensin eller diesel lockas till att köpa begagnat framöver, enligt Madeleine Fritz.

Nya och fina begagnade bilar från 2018 är billigare att äga än en likadan modell med 2019 års tillverkning. Då är det naturligt att efterfrågan på begagnade bilar ökar utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Den mest sålda begagnade bilen under förra året var en Volvo V70 följt av VW Golf och VW Passat. Flest affärer gjordes i Stockholms län där 230 079 begagnade bilar såldes, visar utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt.