Så ska du tänka under sparåret 2020

1. Vilka är de största farorna för finansmarknaden under 2020?

2. Vilken påverkan får valet i USA?

3. Tre år med Trump vid makten. Hur sammanfattar du hans påverkan på den globala ekonomin?

4. Hur ska småsparare tänka nu och hur utvecklas Stockholmsbörsen i år?

Henrik Tingstorp, vice vd för kapital- och fondförvaltaren Simplicity:

1. – Det viktigaste nu för världsekonomin är hur amerikansk ekonomi utvecklas. Om den tuffar på i en tillväxttakt på två procent och arbetslösheten fortsätter vara låg. Ser man trender på ökad arbetslöshet och att centralbanker inte gör sitt jobb kan man nog dra öronen åt sig och bli försiktig.

2. – Förhoppningsvis blir det ett något lugnare år tack vare valet. Det kommer inte vara så många reformer eller fokus på handelskonflikter. Det man kan tänka sig är att det blir mer av ett transportår, och det ser ju ut som Trump kommer att stå som vinnare igen.

3. – Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och läsa Trumps alla uttalanden men det har man gjort. Han har stor påverkan på finansmarknaden. Sedan får man ge Trump att han är väldigt direkt och får saker gjorda även om sättet inte alltid är tilltalande ur ett europeiskt perspektiv.

4. – Det ser ut som att konjunkturen håller i sig ett tag till tack vare låg arbetslöshet och expansiva centralbanker. Rådet är att ändå vara på sin vakt. Många företag mår väldigt bra i lågräntemiljö och handlas till höga värderingar vilket gör dem extra känsliga för vinstbesvikelser. Jag vill ha lite torrt krut kvar att investera när möjligheter dyker upp framöver. Jag är ju ränteförvaltare och hoppas på att börserna inte sticker allt utan vi hamnar på en utveckling 5–15 procent för att tillgångspriserna inte ska öka alltför mycket.

Helen Broman, förvaltare av flera teknikfonder vid Lannebo fonder:

1. – Fokus kommer att ligga på bolagens vinster. Det är på sina håll högt ställda förväntningar och lever man inte upp till dessa kan det nog bli ganska tufft för många, men också konjunkturen och makrofaktorer. Vi har ändå sett ställen runtom i Europa, till exempel Tyskland, med en svagare utveckling.

2. – Trump kommer att göra det han kan för att hålla upp börssentimentet och det kommer reflekteras i världens börser. Det är ett starkt argument för att vi kommer att se en positiv börsutveckling 2020.

3. – Man kan konstatera att han lyckats skapa en volatilitet med sina uttalanden och annan typ av kommunikation. Lite har man dock vant sig vid det och reaktionerna blir inte riktigt lika kraftiga utan mera en normalisering.

4. – Se till att alltid sprida riskerna över olika fonder och aktier. Det är svårt att sia om utvecklingen, men en uppgång om tio procent efter en stark start på året och med färre osäkerhetsfaktorer.

Peter Norhammar, förvaltare på Länsförsäkringar:

1. – Det som kan skaka om hela marknaden är en realräntechock där realräntan går upp. Det skulle i så fall hänga ihop med utvecklat handelskrig eller ett "riktigt" krig. Oroligheter i Kina i form av politisk oro och kanske ännu mer protektionism där priset på pengar går upp och realräntan stiger. Det är inte bra för riskfyllda tillgångar och något som centralbanker har svårare att hantera.

2. – Det brukar historiskt sett bli bra börsår då det är val och Trump är mer intresserad än sina företrädare av hur börsen utvecklas. Det finns anledningar att tro att han kommer säga rätt saker utifrån en börsuppgång. Han är rätt pragmatisk.

3. – Det är lite fördummande att läsa twitterinlägg från en enskild person. Det riskerar att leda till för kortsiktig kapitalmarknad där man "bettar" på vad han ska säga. Det har varit en ganska twitterstyrd börs och det ser jag som en fara och vill inte att det ska fortsätta.

4. – Tänk långsiktigt, minst 3–5 år. Ingen av oss vet särskilt mycket av vad som händer i morgon eller om någon månad. Investera också i sådant som du förstår eller tror dig förstå. Lågränteläget är här för att stanna så avkastningen från räntebärande instrument kommer vara fortsatt blygsam. Vill du ha positiv avkastning är nog aktier det bästa alternativet men vi kan vänta oss lägre avkastning 2020. Jag tror dock på stigande vinster för företagen, så en uppgång på omkring tio procent.