De gör gin – smaksatt med elefantbajs

Denis Farrell/AP/TT: Färsk elefantspillning samlas i reservatet Botlierskop nära Mossel Bay i Sydafrika. Arkivbild.
Denis Farrell/AP/TT: Gin smaksatt av elefantspillning. Arkivbild.
Denis FarrellU/AP/TT: Den här individen är högst inblandad i produktionen av gin. Arkivbild.

"Indlovu" betyder elefant på flera afrikanska språk. Det är också namnet på den gin som tillverkas av ett företag i Sydafrika, och som har elefantens spillning som huvudsmaksättning.

Tanken är att låta elefanterna samla in råvaran – olika växter från savannen. Eftersom bara omkring hälften av det som elefanten stoppar i sig används i djurets matsmältningsprocess, finns hälften kvar i det som kommer ut i andra änden.

Spillningen plockas upp – och enligt företaget tar man sedan "reningsprocessen på stort allvar". Den tvättas, steriliseras, sköljs, torkas och lagras. Därefter används den som smaksättning till ginen.

Och själva ginen då – smakar den inte skit?

Det har en jordig, gräsaktig smak. Beroende på var vi samlat växtdelarna eller vilka elefanter vi samlat dem i från, så kommer ginens smak att förändras något, säger Paula Ansley, som tillsammans med sin man Les driver gintillverkningen, till CNN.

Sedan november har 6 000 liter tillverkats. Les Ansley sticker inte under stol med att mottagandet har varit lite blandat, men att en del blivit glatt överraskade över smaken.

Vi var väldigt medvetna om att vi skulle göra gin från spillning, så var vi tvungna att göra bra gin. Annars skulle det aldrig bli annat än en gimmick, säger han till CNN.