Apple tar mångmiljonböter för sega telefoner

Det är den franska myndigheten för konsumentfrågor DGCCRF som gjort upp med Apple om bötesbeloppet på 25 miljoner euro, eller 264 miljoner kronor. Myndigheten menar att Apple ägnar sig åt "bedräglig kommersiell praxis". Genom att gå med på att betala böter undviker Apple att frågan går till domstol.

Erkände 2017

Efter kritik och spekulationer från oroliga kunder gick Apple 2017 ut med att man gjort en uppdatering av operativsystemet på gamla telefoner, som gör dem långsammare. Kritiker menade att det var för att få kunderna att köpa nya telefoner, men bolaget hävdade att det har att göra med hur batteriet i telefonen fungerar. Enligt Apple försämras batteriet över tid, och telefonens operativsystem måste därför saktas ned för att den ska fortsätta fungera.

Enligt den franska myndigheten är problemet att Apple inte informerat kunderna om att en installation av det uppdaterade operativsystemet skulle göra telefonerna långsammare. Förutom att betala miljonböter måste Apple nu även informera om beslutet högst upp på sin franska hemsida i en månad.

En bråkdel av omsättningen

Apple skriver i en kommentar till AFP att man välkomnar uppgörelsen med franska myndigheter: "Vårt mål har alltid varit att skapa säkra produkter som uppskattas av våra kunder, och att göra telefoner som håller så länge som möjligt är en viktig del av det".

Även om 264 miljoner kronor i böter kanske låter mycket, svider det inte speciellt mycket för just Apple. Under det senaste kvartalet hade bolaget en omsättning på motsvarande 954 miljarder kronor, och sålde Iphones för 538 miljarder.