Riksbyggens Brf Viva nominerad till Kasper Salin-priset

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har nominerats till Sveriges mest betydelsefulla arkitektpris, Kasper Salin-priset. Brf Viva består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet.

– Vi känner oss väldigt glada och stolta över den uppskattning och det intresse från många som Brf Viva skapat. Nomineringen stärker oss i tron att vi gjort skillnad och visat att det finns flera olika hållbara sätt att bygga och bo i framtiden, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.

– Det är fantastiskt roligt att Brf Viva har nominerats till Kasper Salin-priset. I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Kasper Salin-priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till den bästa byggnaden. Urvalet sker av en jury som inte bara tittar på ett foto utan granskar husen på plats, eftersom arkitektur måste bedömas med alla sinnen.

– Tillsammans med landskapsarkitekterna från 02 Landskap tog vi oss an den stora utmaningen att omvandla den branta östersluttningen till en bostadsmiljö som vi ville göra till något extra. Vi ville ta med oss berget, grönskan och utsikten långt in i bostädernas vardagsrum, säger Andreas Norrman.

– En viktig del av utformningen är insatserna för att skapa sociala mötesplatser. Till exempel har lägenheterna gjorts en aning mindre för att ge mer plats till gemensamma utrymmen och entrébalkongerna gör att de boende träffas på ett naturligt sätt i vardagen, säger Mikael Ahlén.