Virus gav sämsta börsdagen sedan brexitvalet

Spridningen av coronaviruset skapar oro på de finansiella marknaderna och Stockholmsbörsen är inget undantag. Raset inleddes på morgonen och dagen slutade med en nedgång på 4,3 procent.

Historiskt sett gör det utvecklingen till den sämsta sedan den 27 juni 2016 i anslutning till Storbritanniens brexitomröstning.

Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreaux, ser en given förklaring till utvecklingen i form av att coronavirusets spridning har förstärkts internationellt, framförallt då till Italien och Sydkorea.

Det handlar enbart om detta. Nu är det uppenbart att det kommit till Europa med kraft och mycket kraftigare än någon hade räknat med. Det är bara en tidsfråga innan man får isolera ännu flera städer och så får vi se var den här veckan slutar, säger han till TT.

Sätter skräck

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank är inne på samma linje.

Det är virusoron som sätter skräck i marknaden. Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger hon.

Även Wall Streets index backade kraftigt, med mellan 3,4 och 3,7 procent. Vix-index, även kallat skräckindex, har däremot rusat kraftigt. Indexet ses som en indikator hur volatil aktiemarknaden är.

Martin Guri påpekar också att man kommer från en väldigt speciell situation:

Bara för ett par dagar sedan var det "all time high" så det är klart att det är ett jättebra läge att ta hem vinster. Det är klart att det bidrar till bilden.

"En knäck"

Han ser en klar risk för att svenska bolag inom en snar framtid kommer att tvingas presentera vinstvarningar.

Absolut, det kommer att börja redan den här veckan. Alla ansvarstagande styrelse- och ledningsgrupper sätter sig nu och formar om inte en katastrofplan så i alla fall en handlingsplan.

Småsparare som sparar långsiktigt ska sitta lugn i båten, resonerar Maria Landeborn. Mycket beror förstås på hur långvarig och utbredd smittan blir.

Det här kan ge tillväxten en knäck under första kvartalet. Men det kan stanna vid ett hack i kurvan, säger Maria Landeborn.

Full kalabalik

Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet är det dock ovanligt hög aktivitet och småspararna väljer att nettosälja.

"Det är en helt exceptionellt hög aktivitet bland våra sparare i dag, spararna sitter definitivt inte lugnt i båten. Och det är hela spektrat mellan de sparare som kontaktar våra mäklare och vill sälja allt de äger, till de som nu ser köpläge", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

I en historisk kontext ser dock Martin Guri en stor potentiell konsekvens:

Det här kommer att bli det största globala slaget mot världskonjunkturen sedan Lehman Brothers-kraschen och ha den omfattningen att hela spelplanen kommer att behöva skrivas om lite grann.