Malinda Damgaard gör hattar av tapet för Boråstapeter

Hon har tidigare designat uppmärksammat hattmode för svenska kungligheter och utnämnts till Årets accessoardesigner. Nu har modisten Malinda Damgaard skapat en kollektion med hattar i ett helt nytt material: tapeter från Boråstapeter.

Lagom till Stockholm Furniture & Light Fair 2020 lanserar Boråstapeter ett nytt magasin för arkitekter och inredare. I magasinet presenteras också ett nytt designsamarbete och faktiskt också ett helt nytt mode: tapethattar designade av modisten Malinda Damgaard.

– Malindas designidéer och våra tapetkollektioner har gift sig bättre än vi någonsin kunnat hoppas på och blivit unika konstverk, säger Karin Boo Wiklander, PR & Content Manager på Boråstapeter.

Malinda Damgaard har aldrig tidigare arbetat med tapeter i hattskapandet. Men hon känner väl till materialet.

– Min pappa är målare i fjärde generationen, så egentligen är det konstigt att jag inte kommit på idén att göra hattar av tapet tidigare. Men det har också varit en utmaning. Tyg som jag arbetar med annars är så mycket mer formbart än tapet, så jag har fått tänka och skapa på ett helt nytt sätt, säger hon.

Kollektionen består av fem olika hattar vars former inspirerats av själva tapetmönstren. Den intrikat formade hatten Dahlia Rose är till exempel tillverkad av tapeten Dahlia Garden från Boråstapeters kollektion Falsterbo III. Men inspirationen har också kommit från kvinnliga förebilder som Grace Kelly och 1700-talsmatematikern Clelia Grillo Borromeo.

– En av hattarna bygger på hennes matematiska kurva som verkligen fascinerar mig. Formerna förstärktes ytterligare av tapeternas mönster. Just nu analyserar jag kurvan vidare för att se om jag kan använda den i min tillverkning i framtiden, säger Malinda Damgaard.