Tillverkar mänsklig hud med 3D-skrivare

Första rekonstruktionen av människohud med makrofager. Foto: BASF

Världens första 3D-bioskrivna människohud med makrofager är nu verklighet. Den artificiella huden kan användas inom bland annat medicinsk forskning och för att testa hudvårdsprodukter med fokus på anti-inflammatoriska egenskaper. Forskningssamarbetet mellan BASF och CTIBiotech har nått en milstolpe. Forskningsgruppen kan nu presentera den första 3D-bioskrivna huden som innehåller en specifik celltyp från det mänskliga immunsystemet. Den artificiella huden skapar nya möjligheter för tester av aktiva ingredienser i hudvårdsprodukter och mycket mer.

Med genombrottet ser CTIBiotech och BASF stora möjligheter för att 3D-teknologin kan bli grundläggande i forskningen på bland annat makrofagers funktion på fullt rekonstruerad hud. Makrofager är en av immunsystemets celltyper som övervakar hudens mikromiljö för indikationer på cellstress, vävskador eller infektioner och är viktiga för att läka sår och rengöra vävnad.

Dr Sébastien Cadau är specialist inom 3D-vävnadsteknik på BASF Lyon i Frankrike:

– Tillsammans med dagens metoder kan den nyutvecklade 3D-bioskrivna huden möjliggöra bredare analys av människans fysiologi och makrofagers roll i immunförsvaret. På så sätt kan teknologin hjälpa oss att påskynda utvecklingen av innovativa och pålitliga ingredienser i hudvårdsprodukter. Vår förståelse av en 3D-hud med normalt immunförsvar är grundläggande för att utveckla och testa avancerade kosmetiska och bioaktiva ingredienser för hudvårdsprodukter.

Olof Holmer är vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen, KTF, som samlar företag inom kosmetik och hygien, färg och lim, storköksleverantörer, rengöring och växtskydd:

– Syntetisk hud, som 3D-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga. Det kan därmed öka innovationstakten i det ständigt pågående arbetet att ta fram säkra och allt bättre produkter.