I skuggan av corona - videokonferenser ersätter resor

Stora internationella konferenser ställs in med kort varsel och organisationer över hela världen drar drastiskt ner på sitt resande. Den akuta orsaken är spridningen av Coronaviruset, men även klimatfrågan och den ekonomiska oron påverkar. Det gör att behovet av digitala möten har ökat lika snabbt och drastiskt.

Behovet är enormt och kommer bara att växa, säger Bengt Grahn, vd för Compodium, ett svenskt företag som ordnar digitala möten och videokonferenser till kunder över hela världen. Vi levererar tusentals timmar varje dag och efterfrågan bara ökar.

Det handlar om allt från konferenser och affärsmöten till vanliga arbetsmöten där personal i karantän jobbar hemifrån eller undervisning på distans när skolor och universitet stänger för att minska smittspridningen. Bland Compodiums kunder finns FN-organ där behov och möten måste lösas trots restriktioner för resor.

– Vi fick nyss en förfrågan från ett FN-organ i Rom där medarbetare är i karantän och internationella mötesdeltagare inte kan resa in i landet. De behöver därför hålla videkonferenser med tolkar. Tidigare har alla varit på plats i samma möteslokal, men nu måste tolkarna medverka på distans och det kan Compodium också leverera. Den typen av globala möten kommer att öka, inte minst inom EU-administrationen i Bryssel. Möten ska inte ställas in, vi lever i en tid när vi behöver mötas allt mer, reserestriktioner får inte bli mötesrestriktioner.