H&M rusade på brett stigande börs

Johan Hallnäs/TT: Uppåt på börsen. Bildmontage.

Det breda OMXS-indexet gick upp 4,1 procent. Tecken på en dämpad smittspridning av coronaviruset i flera europeiska länder stärkte börshumöret.

På storbolagslistan OMXS30 steg alla företag utom två: konkurrenterna Telia och Tele2, som backade 1,6 respektive 1,2 procent. Allra bäst gick bilsäkerhetsbolaget Autoliv, som steg 11,0 procent.

Bland vinnarna fanns också flera bolag i verkstadssektorn. Lastbilstillverkaren Volvo ökade 7,9 procent och automationskoncernen ABB med 4,8 procent. En annan tung vinnare var Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, som klättrade 7,3 procent.

Getinge meddelade att medicinteknikbolaget ökar årsproduktionen av respiratorer med 160 procent till 26 000 i år. Aktien, som gått uppåt mot strömmen i coronakraschen, steg 1,0 procent.

Kindred, som driver spelsajter som Unibet och Maria Casino, hörde till vinnarna. Spelkoncernen lyfte 9,7 procent sedan analytiker på storbanken SEB höjt rekommendationen till köp. Kindred har trots måndagens kurslyft förlorat över en tredjedel av sitt börsvärde i coronakraschen på börsen.

De ledande Europabörserna steg kraftigt, FTSE100-index i London med 3,1 procent, CAC40-index i Paris med 4,6 procent och DAX-index i Frankfurt med 5,8 procent.