Fem år med metanol i tanken

I början av 2015 inleddes konverteringen av den 240 meter långa färjan Stena Germanica till kombinerad metanoldrift på skeppsvarvet Remontowa Shipyard i Polen. I slutet av mars samma år gjorde färjan sin jungfruresa på metanol mellan Kiel och Göteborg och därmed etablerades ett nytt möjligt fartygsbränsle för färjor. Tekniken är en så kallade dual fuel-lösning, vilket innebär att motorerna kan drivas med både metanol och det traditionella fartygsbränslet marin gasolja (MGO).

– Konverteringen av Stena Germanica till metanoldrift var och är en viktig milstolpe på vår resa mot att bli ledande inom hållbar sjöfart. Vi kan trots utmanande tider i vår bransch glädja oss åt och fira fem framgångsrika år med mer metanol i tanken och att fler följt vårt exempel, säger Erik Lewenhaupt, Hållbarhets- och kommunikationschef på Stena Line. 

Sedan konverteringen för fem år sedan har Stena Germanica kontinuerligt använt metanol på en av fyra huvudmaskiner vilket motsvarar 25 procent av den totala bränsleförbrukningen. I dagsläget har Stena Line inga planer på att konvertera fler befintliga fartyg i flottan till metanoldrift men ser fortfarande stor potential för metanol.

– Vi arbetar parallellt med att minska våra fartygs bränsleförbrukning och utsläpp till både luft och vatten, samtidigt som vi utvecklar morgondagens bränslen. I dagsläget är inte metanol ett tillräckligt konkurrenskraftigt alternativ till traditionella fartygsbränslen varken ur kostnads- eller logistikperspektiv, men vi ser stor potential för metanol i kombination med exempelvis batteri eller bränsleceller i framtiden, säger Erik Lewenhaupt.