Sinuskorrugerad silverplåt på generationsboende

Text: Susanne Ringheim Kilje

Lilla Integralen i Linköping är ett parhus med en modern böljande plåtfasad draperad runt lägenheterna. Samtidigt har Sandellsandberg Arkitekter tagit fasta på gammaldags värden – huset fungerar som generationsboende.

Vallastaden i Linköping är en spirande stadsdel med spännande gränder. Det är i en av dessa gränder som Sandell Collection har byggt ett parhus med rötterna i ett koncept som var vanligt i Sverige för hundra år sedan och som fortfarande är utbrett utomlands – generationsboendet.

De totalt fyra lägenheterna i parhuset omsluts av en silvrig fasad i sinuskorrugerad stålplåt. På bottenplanet finns två mindre lägenheter på 55 kvadratmeter och de två övre planen består av större våningar med tillgång till en takterrass. Takterrassens stående träpanel utgör en medveten kontrast mot fasadmaterialet.  

Vi har skapat ett urbant generationsboende som ger en utökad familj möjlighet att bo i samma hus. Att vi valde färgbelagd stålplåt beror på att vi vill att fasaden ska se likadan ut om många år, alltså inte korrodera eller patineras på andra sätt, säger Henrik Lönn, vd för Sandell Collection och projektledare för Lilla Integralen.  

Stål som kontrast

Målbilden för området var olika fasadmaterial. Parhuset ligger bara någon meter från grannhuset som har träfasad.

– Det lite hårdare stålet kontrasterar mot det mjukare träet. Den böljande plåtfasaden är ett estetiskt element, där sinusmönstret förstärker effekten av ljusspelet som stålplåten tillfogar de trånga gränderna. Det blir en häftig effekt, fortsätter Henrik Lönn.

Andra hänsyn, som ledde till valet av plåtfasad, var den långsiktiga hållbarheten, med ett minimalt underhåll som plus. Plåten är mycket tålig mot UV-ljus, korrosion och skrapmärken. Men sinusplåten bjöd på oväntade utmaningar, eftersom den kubformade huskroppen har utstickare i form av förråd och andra detaljer, berättar han.

– Den vågformade plåten, med topp och dal, ska ju mötas också i hörnen. Det skulle vi kanske ha tänkt mer på i förväg, men resultatet blev trots allt otroligt bra, med ett fint handarbete och mycket omsorg för att allt skulle bli perfekt.

Han ser en ökad önskan generellt att använda olika uttryck i fasader, där plåt har sin självklara del. Kontorets önskan att jobba mer med plåt har senast lett till Folkets Hus i Fisksätra centrum i Saltsjöbaden, där både tak och fasad kommer att vara i sinuskorrugerad plåt.

Vi ville ha ett material som skulle funka på både tak och vägg och som kunde signalera starkt att ”här är en trevlig och glad ny plats”, säger John Pantzar, arkitekt på Sandellsandberg Arkitekter.

Annorlunda totalentreprenör

Laborma, med en bakgrund som byggare av butiksinredningar, gjorde plåtarbetena och hade ansvar för hela husbyggnaden. En tät dialog och frekventa avstämningar mellan arkitekt och totalentreprenör resulterade i en byggnad som leker med former och är hårdare utanpå och mjukare inuti. Interiören innehåller flera produkter från Sandellsandberg Arkitekter, som till exempel beslag från Habo, och är genomgående hållen i neutrala vit-tonade och gråa nyanser.

Lilla Integralen nominerades till förra årets Plåtpriset 2019 och var ett av de utvalda projekten till The World Architecture Festival i december 2019, som det absolut minsta, i konkurrens med skyskrapor och andra stora byggnader.