2,4 miljoner nya arbetslösa i USA

Sue Ogrocki/AP/TT: En kvinna i Norman, Oklahoma, vid en protest tidigare i veckan mot bristande arbetslöshetsersättning i samband med coronapandemin i USA.

Den veckovisa statistiken över nyanmälda arbetslösa är inte bara den mest aktuella temperaturmätaren på hur USA:s ekonomi mår – den ger också en fingervisning om hur snabbt företag återanställer personal när restriktioner nu lättas på i landet. Och det blev ytterligare en vecka av svindlande jobbförluster i maj.

2,438 miljoner nya personer anmälde sig som arbetslösa förra veckan. Det gick i linje med analytikernas förväntningar som låg på 2,4 miljoner. Den höga siffran kan delvis förklaras av en eftersläpning, men också av en andra våg av uppsägningar.

Inga av staterna hade system som kunde bearbeta de stora mängderna ansökningar som kom samtidigt, så det finns en eftersläpning, säger Steve Blitz, chefsekonom vid TS Lombard i New York.

Vi fortsätter att läsa om företag som skär ner på sin personalstyrka, och det är företag som inte omedelbart påverkades av covid-19, säger han.

En bred nedstängning av samhället i mitten på mars för att minska smittspridningen resulterade i den värsta jobbkrisen i USA sedan depressionen. När de nya siffrorna nu läggs till statistiken så uppgår den totala siffran till 38,9 miljoner sedan den 21 mars.