Fler drömmer om resor – men vågar inte boka

: Trots den rådande ovissheten börjar många drömma om att åka iväg. Det visar data från jämförelsesajten flygresor.se. Arkivbild.

Svenskarna väntar med spänning inför beskeden om rekommendationer för resor under sommaren. Trots den rådande ovissheten börjar många drömma om att åka iväg. Det visar data från jämförelsesajten flygresor.se.

I maj och juni brukar sökningarna för flygresresor på sajten vanligtvis minska, för att åter öka kraftigt i juli. I år blev det annorlunda.

Från sista veckan i april till sista veckan i maj ökade antalet sökningar med knappt 35 procent.

"Börjar känna sig rastlösa"

Från vecka 15, som var veckan med lägst antal sökningar under våren, ökade antalet sökningar med 38 procent till sista veckan i maj.

En bidragande faktor kan vara att många länder börjar öppna upp inför sommaren. Många svenskar börjar nog samtidigt känna sig rastlösa och vi ser att svenskarna vill utomlands, säger Sofi Cederlöf, marknadschef på flygresor.se.

Sista veckan i maj gjordes drygt 435 000 sökningar, samma vecka förra året gjordes 1,7 miljoner.

Vecka 15, som hade lägst antal sökningar under våren, landade på knappt 315 000. Samma vecka förra året gjordes 2,1 miljoner sökningar på flygresor.se.

Om UD tar bort avrådan från icke nödvändiga resor så tror jag att fler kommer att vilja åka iväg, säger Sofi Cederlöf.

Bokningar till hösten

Trots det ökade söktrycket är det långt ifrån lika många som faktiskt bokar resor, enligt både SAS och Tui.

Sommaren går extremt trögt. Bokningarna är på mycket lägre nivå än ett normalt år, såklart. Kunderna väntar på besked från Folkhälsomyndigheten om vad som gäller, säger Adam Györki.

Det kommer in bokningar för resor i augusti och september, men inte mer i närtid än så. Bokningarna är främst för resor till Grekland, Cypern och Kroatien, medan intresset för Spanien är lägre än vanligt.

Vi ser att bokningarna kommer in, men nej, de är inte många. Vi tror att så fort man får ett tydligt besked så kommer bokningarna öka, säger Adam Györki.

"Råder stor osäkerhet"

SAS kommer inom kort börja växla upp trafiken, då man ser att efterfrågan börjar öka. Från mitten av juni ökar de från 15 till 30 aktiva flygplan, och kommer trafikera ett 40-tal av deras, i normala fall, 290 linjer. Bland annat gäller det inrikesresor i och mellan de skandinaviska länderna men även flygningar till USA från Köpenhamn.

Vi märker att efterfrågan för nödvändiga resor ökar, men det är för tidigt att säga mer än så, för det råder fortfarande en stor osäkerhet om hur vi kommer få resor inom och utom Sverige i sommar, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.