Nytänkande solcellssatsning i Mölnlycke Fabriker

Foto: Liljewall Arkitekter

I Mölnlycke Fabriker, området som håller på att växa fram i genuina bruksmiljöer strax utanför Göteborg, bygger Wallenstam ett garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden. Solcellsmodulerna kommer att producera energi för garagets belysning, laddstolpar för elbilar och utöver det också generera förnybar energi ut på elnätet. För blivande hyresgäster till de drygt 600 lägenheterna i området kommer garaget att bli den centrala parkeringsplatsen.

–Det känns väldigt trevligt att bygga ett snyggt garage som tillför en extra dynamik och framför allt ett hållbart fokus till Mölnlycke Fabriker som område. Solcellsfasaden är ett initiativ som går helt i linje med Wallenstams hållbarhetsarbete, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam.

Förberedelser för byggnationen startade under maj månad. Till sommaren 2021 beräknas garaget stå klart och integrerade solceller i hela fasaden som gör att solens förnybara energi tas tillvara på bästa möjliga sätt.

Färg och form har varit en central del i området över tid. Textilkonstnären Viola Gråsten som arbetade för Mölnlycke Fabriker från mitten av 1900-talet var internationellt erkänd för sina färgglada mönsterkollektioner. Solcellsfasaden tar nu vid för att representera områdets koppling till kreativa mönster och färgglada inslag samtidigt som den genererar energi. Solcellsmodulerna är utvecklade av Soltech-koncernen och de semitransparenta solcellsmodulerna som ska användas i byggnationen möjliggör ljusinsläpp, luftflöde och skapar en fasad som skiftar i nyanser av blått, grönt, orange och terrakottarött.

Det är i genuina bruksmiljöer i närheten av Göteborg som Mölnlycke Fabriker håller på att utvecklas till ett område med drygt 600 nya lägenheter, kommersiella verksamheter och en ny sporthall. Just nu pågår Wallenstams byggnation av 424 lägenheter i kvarter Rosengången, Väven och Kvarnen. De första hyresgästerna i området beräknas flytta in vid årsskiftet 2020/2021 i kvarteret Rosengångens 123 hyreslägenheter.