Teknikfonder – småspararnas melodi i juni

ANDERS WIKLUND / TT: Guldfonder har sålts i juni. Arkivbild.

Avanzas och Nordnets statistik för juni månad visar på fortsatt optimism bland spararna. Avanzas sparare fyllde för tredje månaden i rad på i aktiefonder och nettoköpen var dubbelt så stora som under samma period 2019.

Även om Nordnet ser lite mer försiktighet hos kunderna fortsatte de att köpa aktiefonder även om de i större utsträckning valt bredare globalfonder.

Båda aktörerna ser ett tydligt intresse för teknikfonder. Många amerikanska jättar som Amazon har gått väldigt bra i coronatider men även till exempel Spotify har stigit kraftigt de senaste veckorna.

"Nästan varannan fondkrona går i juni till teknikfonder. Fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder och fem av de tio fonder som genererat högst avkastning i år, är just teknikfonder", säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i en kommentar till TT.

"I USA har ju techjättarna dragit rekylen, bland annat gynnade av att fler behöver använda sig av digitala tjänster när de arbetar hemifrån, och här i Sverige har bland annat gamingaktier gått starkt", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

På säljsidan hamnar i stället defensiva guldfonder efter en klar uppgång under våren liksom olika räntefonder.