Kinas industriföretag gör vinst igen

Xiao Yijiu/Nya Kina/handout/AP/TT: Kinas industri gör vinst igen. På bilden bilmontering i Wuhan i mars.

Vinsterna i den kinesiska industrin ökade med 6 procent under maj jämfört med samma månad förra året, rapporterade den statliga statistikbyrån på söndagen.

Utöver att ökningen är den största månatliga sedan mars 2019 så markerar siffrorna dessutom ett trendbrott. Innan maj hade industrin inte gjort vinst på sex månader, sedan viruskrisen inleddes.

Men återhämtningen förväntas inte bli spikrak. Både på hemmaplan och på exportmarknaden är "efterfrågan relativt svag på grund av epidemin", uppger statistikbyrån.

Hotad tillväxt

En liknande analys gör Kinas folkbank, landets centralbank, av konjunkturläget i coronakrisens kölvatten.

Ökad ekonomisk aktivitet och företag som återigen är igång utgör ljuspunkter men pandemin hotar alltjämt tillväxten, enligt Kinas folkbank, som i ett uttalande meddelar att den kommer att fortsätta sänka utlåningsräntorna och stärka stödet till små och medelstora företag.

Under lördagen genomfördes också åtgärder för att stärka likviditeten i Kinas finanssektor. Totalt pumpade centralbanken in 100 miljarder yuan (knappt 140 miljarder kronor) i banksystemet, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Stor osäkerhet

Kinas BNP beräknas ha krympt med 6,8 procent under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period 2019, den första minskningen sedan landet började med kvartalsvisa tillväxtmätningar.

Kinas regering har enligt CNN gått in med stimulanspaket värda över 4 procent av landets BNP, omkring 4 000 miljarder yuan, sedan virusutbrottet. Det motsvarar runt 5 270 miljarder kronor, strax under Sveriges samlade BNP.

På grund av den "stora osäkerheten" har Kinas regering tidigare meddelat att inget officiellt tillväxtmål kommer att sättas för helåret 2020, vilket har gjorts för alla andra år sedan början av 00-talet.