Företag betalar tillbaka coronahjälp

Det handlar om företag som hade sökt och fått klartecken av Skatteverket för att betala in skatten senare. Detta som en del i statens stöd till företagen för att de ska klara krisen under coronapandemin. En del av de företagen har alltså ändrat sig.

Företagen hade rätt att vänta i ett helt år med att betala in skatt men har bestämt sig för att betala redan nu, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till TT.

Klarar sig

Vi vet inte vad som har fått företagen att ändra sig, säger Eva Bodén.

Företagen kan ha ansökt för säkerhets skull och de kan ha sett att de klarar sig bättre än väntat i krisen.

Det är sammanlagt 33 000 företag som ansökt om anstånd med skatten. Totalt ha de beviljats anstånd med att betala 40 miljarder kronor i skatt. Men från de summorna ska man dra bort 3 700 företag som har dragit tillbaka ansökningar om sammanlagt 3 miljarder kronor i senarelagd skatt.

Intresset för att söka anstånd med skatten har minskat brant. I början var efterfrågan hög men sedan några veckor är utvecklingen lugn. Sedan den 18 juni har bara omkring 500 ansökningar kommit in.

Det börjar tunna ut nu, säger Eva Bodén.

När det gäller det statliga omställningsstödet för företag som drabbas i coronakrisen är utvecklingen den motsatta. Efter en trög start har det lossnat för detta stöd.

Det första dygnet ansökte 900 företag om stödet och under det andra dygnet ansökte 86 företag. Men nu har omkring 6 000 företag sökt stödet.

De företagen får tillsammans 190 miljoner kronor.

Det har absolut lossnat för omställningsstödet, säger Eva Bodén.

Möjligheten att ansöka öppnades klockan 12.00 den 22 juni.

Tidigare start

Först var det meningen att man skulle kunna söka stödet med start en vecka senare, den 1 juli. Men sedan tidigarelades starten för stödet.

En del kanske missade den saken, det kan ha bidragit till den tröga starten, säger Eva Bodén.

En annan förklaring kan ha varit att en del tyckte att det var krångligt att söka stödet, då det är en hel del uppgifter som ska lämnas in tillsammans med ansökan.