Svenska turister i centrum för charterbråk

Stina Stjernkvist/TT: Säsongens första charterplan från Sverige anländer till Rhodos.
Stina Stjernkvist/TT: Lokala tidningar på Rhodos har svenska charterresenärerna på förstasidan i fredagens tidning.
Stina Stjernkvist/TT: Adam Györki, pressansvarig på Tui.
Stina Stjernkvist/TT: Konstantinos Tarasilias, vice borgmästare på Rhodos, med ansvar för frågor rörande turism.

I torsdags landade det första svenska charterplanet i Grekland – efter flera månaders resestopp på grund av pandemin. Bara några dagar innan avfärd till Rhodos gick grekiska myndigheter ut med att svenska direktflyg inte längre var välkomna förrän den 15 juli på grund av smittoläget. Men researrangören Tui lyckades få specialtillstånd från turismministern.

Vi fick efter dialog med myndigheterna tillstånd att landa en "promotional flight". Villkoret var att vi skulle ha en blandning av vanliga resenärer, Tui-medarbetare och journalister ombord, för att på ett trovärdigt sätt kunna visa hur det går till när Grekland öppnar för turister, säger Tuis kommunikationschef Adam Györki.

En fjärdedel av det nästan fullbokade planet var fyllt med Tui-personal och deras familjer samt fyra betalande journalister, bland annat från TT. Resten var turister, enligt Györki.

Kritiseras för turisterna

Konkurrenten Apollo kritiserar Tui för att ha haft kommersiella gäster på ett plan som fått tillstånd att lyfta i marknadsföringssyfte, rapporterar TV4. Flera grekiska medier kallar flighten "det förbjudna flyget" och det var först när tv-kanalen Mega hade stoppat flera svenska turister i ankomsthallen i torsdags som det stod klart för dem att glada barnfamiljer också hade kommit med planet.

Vi har aldrig sagt till grekiska myndigheter att det inte skulle vara turister med, hävdar Györki.

Jag har full förståelse för att boende på Rhodos är oroliga över smittan. Det är inte så att de inte vill ha hit turister, men oron bottnar i att de är rädda för att få hit svenskar. Jag förstår också att våra konkurrenter är besvikna över att de inte kunde åka.

Den information som hade nått Rhodos vice borgmästare Konstantinos Taraslias, som är ansvarig för turismfrågor, var dock att det bara skulle vara Tui-personal och journalister ombord. Det var också det besked som han gav till alla som ringde honom och var oroliga när de hade hört talas om att svenskar var på väg mot ön. Det var först i och med tv-inslaget utanför ankomsthallen som han förstod att det framförallt varit vanliga resenärer på planet.

Jag blev väldigt överraskad, det var inte den information som vi hade fått från myndigheterna. Det var lite konstigt alltihopa. Men den här frågan har skötts av regeringen och inte av oss, säger han till TT.

"Bra relationer"

Taraslias tror att en anledning till att Tui fick specialtillstånd var en överenskommelse som resejätten slöt med den grekiska regeringen för några dagar sedan, som går ut på att företaget ska försöka få 1,5 miljoner turister att resa till Grekland i sommar.

De har bra relationer med regeringen. Men det är inte schysst att ett företag särbehandlas på det här sättet. Det måste vara rättvist för alla.

En av de turister som var först av planet var Andreas Öhrvall från Eskilstuna, som har rest på semester med sin son. Han stoppades av tv-reportern när han gick ut från flygplatsen.

Hon ifrågasatte hur det kom sig att vi hade kunnat komma hit, jag fick förklara att Tui hade gjort en särskild överenskommelse med regeringen. Jag kan förstå om grekerna är oroliga över att vi skulle kunna ta med oss viruset hit, jag respekterar det.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs Apollos kritik felaktigt.