Mörka siffror för exporten

Den stora nedgången i de små och medelstora företagens export är allvarlig, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga Exportkreditnämnden, EKN, till TT.

De här företagen är avgörande för Sveriges framtid. Det är av central betydelse att de bli kvar, säger Carl-Johan Karlsson.

Han säger att läget är allvarligt men inte hopplöst.

Man kan säga att de här företagen drabbades av hjärtstillestånd i våras. Nu hoppas vi att efterfrågan kommer igång på nytt efter sommaren, säger Carl-Johan Karlsson.

Flygplansindustrin hårt drabbad

Quintus Technologies levererar högteknologiska maskiner som används för att tillverka avancerade metallkomponenter. Halva försäljningen har varit kopplad till jetmotorer och flygplanstillverkning och så mycket som 98 procent av produktionen har gått på export.

Men under coronakrisen har flygplansindustrin drabbats hårt och därmed har efterfrågan på våra produkter rasat, säger Jan Söderström.

Årsförsäljningen före krisen var 1,2 miljarder kronor och den väntas nu rasa till omkring 700 miljoner kronor.

Tyvärr har vi också tvingats säga upp personal, vi har gått från 260 till 175 anställda. De flesta har fått gå från våra anläggningar i Västerås men vi har också sagt upp medarbetare vid våra dotterbolag i USA och Kina, säger vd Jan Söderström.

Dyster period

Undersökningen från EKN pekar på en dyster period för de små och medelstora svenska exportföretagen under årets tredje kvartal.

Mer än hälften av företagen i undersökningen tror att deras export fortsätter att minska, eller att den helt försvinner, under juli, augusti och september. Men därefter väntas en uppgång.

Vi tror att efterfrågan ökar i höst. Då är det mycket viktigt att det finns möjligheter att få låna i banken och det gör det, säger Carl-Johan Karlsson.

Rapporten tecknar en ljus bild när det gäller företagens möjligheter att få lån i banken. Hela 86 procent av företagen i undersökningen säger att de inte tycker att tillgången till extern finansiering har försämrats under krisen.

Bankerna har fortfarande pengar. Att företagen kan låna är avgörande om de ska kunna komma i gång efter coronakrisen, säger Carl-Johan Karlsson.

Nya kunder

Nu söker Quintus Technologies nya kunder inom andra områden. Det handlar om energi- och fordonsindustrin och om företag som gör ortopediska knä-, höftleds- och tandimplantat.

Jag tror att vi blir en framgångssaga igen, 2022 eller 2023 är vi där, säger Jan Söderström.

Ett företag som växer i coronakrisen är Solutions for Tomorrow i Väckelsång i Småland. Företaget levererar mobila röntgenapparater som gör det möjligt att röntga patienter på plats.

Vi har fått en jättestor skjuts framåt under coronapandemin, vi växer så det knakar och vi anställer duktiga och drivna personer i högsta takt, säger Mattias Guldstrand, vd och en av företagets tre grundare.