Coronan slår senare mot pensionen

Janerik Henriksson/TT: Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT: Coronapandemin lär slå mot inkomstpensionen. Men det blir senare än vad Pensionsmyndigheten spådde i våras.

Coronapandemin slår enligt prognosen mot inkomstpensionen, vi kommer sannolikt inte undan. Men fallet blir senare och djupare än vad Pensionsmyndigheten hade räknat med i tidigare prognoser.

Senaste prognosen

Enligt den senaste prognosen väntas inkomstpensionen vara något högre 2021 än 2020. I våras räknade Pensionsmyndigheten med att inkomstpensionen skulle sjunka 2021.

I stället kommer ett fall på hela 2,7 procent året därpå, 2022. Detta alltså enligt Pensionsmyndighetens senaste prognos.

En sänkning med 2,7 procent är stor. Det är en sänkning som kommer att vara märkbar, framför allt för dem som har en stor andel inkomstpension i sin pension, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Pandemins effekt på pensionerna har alltså senarelagts med ett år, från 2021 till 2022.

Det är inkomsterna under 2020 som bestämmer nivån på inkomstpensionen 2021.

Vi tror att genomsnittsinkomsten ökar betydligt mer under 2021 än vad vi trodde i maj, säger Ole Settergren.

Statens åtgärder

Enligt Mikael Nyman, pensionsexpert och chefredaktör på Pensionsnyheterna är det de statliga åtgärderna med anledning av coronakrisen som förklarar att inkomstpensionen sänks senare än vad Pensionsmyndigheten trodde tidigare.

Det är statens omfattande stödpaket för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin som gör att vi får se sänkta inkomstpensioner ett år senare än vad som väntades i våras. Vi har skjutit upp pensionssänkningen ett år, säger Mikael Nyman till TT.

De pensionärer som påverkas mest när inkomstpensionen sänks 2022 är enligt prognosen de med stor andel inkomstpension och som ligger i mellanskiktet.

De som påverkas mest har pensioner från knappt 12 000 till omkring 17 000 i månaden, säger Ole Settergren.

Lägsta pensionerna

Pensionärer med de lägsta pensionerna har grundskydd som gör att de inte berörs. Och de som har en stor del tjänstepension påverkas mer av utvecklingen på börsen.

 Och den är ju i princip omöjlig att förutsäga, säger Mikael Nyman.

Anna Eriksson, pressansvarig på organisationen SPF Seniorerna, tycker att regeringen borde överväga en kompensation för pensionärerna.

Enklast vore att sänka skatten för pensionärerna, säger Anna Eriksson till TT.