Kinesisk ilska efter Trumps app-dekret

Andrew Harnik: Donald Trump är inget fan av Tiktok. Arkivbild.

Trump är inte förtjust i den sociala videoplattformen Tiktok med över två miljarder nedladdningar världen över, eller den andra kinesiska appgiganten Wechat där användare bland annat kan chatta, betala och spela.

I torsdags natt, svensk tid, skrev den amerikanske presidenten under ett dekret som om 45 dagar förbjuder alla transaktioner med företagen bakom Tiktok och Wechat.

Utgör ett hot

Beslutet motiveras med att apparna utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och den amerikanska ekonomin". Utspelet är det senaste i en tid av politiskt bråk mellan USA och Kina, där Donald Trump har anklagat Tiktok för att samla in data från sina användare som sedan kan användas av kinesiska myndigheter. Något som förnekats upprepade gånger av Tiktoks ägare, Bytedance.

Trumps beslut kommer nära inpå rapporter om att amerikanska Microsoft är intresserat av ett köp av Tiktok, i alla fall den amerikanska delen av appen.

Tiktok meddelade i veckan att de planerar att bygga ett datacenter i Irland, något som enligt bolaget ska "stärka skyddet av deras användares data ytterligare".

Rasade på börsen

Undertecknandet av presidentdekretet fick internetjätten Tencent, bolaget bakom Wechat, att rasa på börsen i Hongkong. På förmiddagen, svensk tid, hade kursen backat med närmare sex procent.

Enligt Wang Wenbin, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, kommer åtgärden mot de kinesiska apparna att slå både mot användare och företag i USA. Han anklagar USA för maktmissbruk och orättfärdig behandling av icke-amerikanska företag, och "godtycklig politisk manipulation och förtryck".

Tiktok är "chockat" av Trumps dekret och säger sig vara redo att gå till amerikanska domstolar för att säkra att företaget och dess användare behandlas på ett rättvist sätt, enligt ett uttalande.

Tencent säger i ett uttalande att företaget granskar dekretet i syfte att nå en full förståelse av dess innebörd.