Norra Tornen – tvåäggstvillingar med rå fasad och sofistikerad mjuk insida

Norra Tornen blir, när de står klara, ett betydande landmärke i Stockholm. Både arkitektoniskt och i frågan om höjd. Foto: John Hardwick
Här syns lobbyn som en välkomnade entré där man kan samlas. Fotograf: Laurian Ghinitoiu
Interiören präglas av ljus, rymd och värme. Sobra kulörer är tydliga inslag. Fotograf: Erik Lefvander
Norra Tornen binder samman Solna med Stockholm. Här med nya Life City på bron över till Stockholm i förgrunden. Foto: Martin Lundin
Tack vare att man slipade den yttersta ytan är den tålig mot väder, vind och smuts. Den är även estetiskt tilltalande då ballasten, dansk sjösten, framträder. Fotograf: Erik Lefvander

De Norra Tornen benämns av många som ett samtida arkitektoniskt verk. Med sin utmärkande asymmetriska fasad och anmärkningsvärda höjd bildar tornen ett landmärke och en ny knutpunkt mellan Vasastan och den växande Hagastaden.

Byggnaderna Helix och Innovationen bildar tillsammans Norra Tornen. De är som tvåäggstvillingar, lika men ändå med egna särdrag. Gemensamt är den exceptionella höjden, en stor del av husens karaktär. Med sina 125 meter är Innovationen, den längre av tvillingarna, Stockholms innerstads högsta bostadshus. För ett perspektiv kan det jämföras med Hötorgsskraporna som är 72 meter. Med 360 graders panoramautsikt skapas ett unikt boende.

Förenar funktion, estetik och vision

Oscar Properties vann markanvisningen och har tillsammans med den välrenommerade holländska arkitektbyrån OMA (Office of Metropolitan Architecture) tagit fram konceptet för Norra Tornen. OMA har ritat och förenat funktion, estetik och vision i de moderna lägenheterna som inryms i byggnaderna.

Stilmedveten urban målgrupp

Helix och Innovationen består tillsammans av 300 bostäder fördelade på tvåor om 55 kvm till takvåningen i två plan om drygt 280 kvm. Merparten av lägenheterna är treor och fyror från 80 till 120 kvm. Den främsta målgruppen är par i 25 – 40 års åldern samt äldre med god ekonomi.

- Jag skulle säga att det är en stilmedveten urban målgrupp, säger Jan Hansson, projektchef för Helix på Oscar Properties.

Ljus, rymd och värme

Interiören har ett internationellt uttryck kombinerat med skandinavisk design. Funktion samspelar med enkelhet och stor omsorg i detaljer. Materialen är genomgående exklusiva och kök och förvaringslösningarna specialdesignade. Ljus, rymd och värme karaktäriserar våningarna där natursten, ljusa träslag och sobra kulörer är tydliga inslag.

Prefab och logistik

Tornen är byggda med prefab och så kallade sandwichelement. Elementen tillverkas i fabrik och lyfts sedan på plats med en genomsnittlig montagetakt på 21st element per arbetsdag. Enheterna levereras färdiga inklusive montage av fasta glaspartier. Även badrummen, som levereras från Italien, består huvudsakligen av prefabmoduler och lyfts in som betongkuber i huset.

- Tack vare byggsystemet har vi fått större kontroll under hela processen, från tillverkning i fabriken till produktionsfasen, säger Jan Hansson. Men visst har vi haft en del logistiska utmaningar när allt ska koordineras mellan logistikcenter och montering i Tornen då ytan vi har att tillgå som arbetsplats är begränsad.

Logistiken är även en av de största prövningarna med tanke på byggnadens höjd. Man måste kunna transportera både personal och material på ett effektivt sätt vilket kräver en omfattande logistikberedning.

 

Fasaden ger liv och karaktär

Sandwichkonstruktionen har en bärande insida av betong och ett tunnare yttre betongskikt som utgör fasaden. Fasadstrukturen är rå och framtagen i stenblandad färgad betong. Man har inspirerats av 60-talet och arbetat med en räfflad struktur som ger liv och karaktär.

- Karaktäristiskt för husen är en rå betong på utsidan och en sofistikerad mjukare insida, beskriver Jan Hansson.

Tack vare att man har slipat den yttersta ytan, ger det en form av terrazzo där fasaden samtidigt är tålig mot väder, vind och smuts. Konceptet ändrades under resan till en slipad yta där ballasten, dansk sjösten, framträder.

Pixlad karaktär och staplade kuber

Med sina saxade våningsplan har fasaden fått en pixlad karaktär. Den ger intryck av att vara uppbyggd av asymmetriskt staplade kuber. En lösning som har möjliggjort ett stort antal terrasser och burspråk. De indragna terrasserna blir som en förlängning av vardagsrummet och skapar en uteplats skyddad från väder och vind. Formationen är dessutom akustiskt dämpande, viktigt med tanke på stadens brus.

Boende med mervärde

Ett boende i Norra Tornen står för livskvalitet och det lilla extra. De boende har tillgång till biorum, gym, relax-avdelning med bastu och festvåning (Innovationen) och gemensam del av takterrassen (Helix). Dessutom finns en gästlägenhet i varje Torn/Brf att disponera. Lobbyn är designad för att vara mer än en entré. Det är en levande plats där kan man mötas, jobba, läsa tidningen eller ta en fika. Det finns även möjlighet att ta emot leveranser såsom matkassar.

Helix snart klar för inflyttning

I dagsläget återstår en våning av stommen på Helix. Innovationen, som är tre våningar högre än sitt tvillingtorn, är redan klar och inflyttad sedan slutet av 2018. Helix kommer inrymma, bland annat ett publikt våningsplan med möjligt användningsområde såsom restaurang, butik eller kanske museum eller bibliotek. Just nu pågår en dialog med olika aktörer.

Inflyttning av boende kommer ske i tre etapper där den första inflyttningen är planerad från 27:e juli till 2:a augusti. Därefter följer etapp 2 runt 31:a oktober samt etapp 3 vid slutet av året. Under året 2020 kommer allt stå klart för inflyttning.