Färre företag känner av coronakrisen

Björn Larsson Rosvall/TT: Kraftigt minskad omsättning i coronakrisen slår mot många svenska företag, men andelen som upplever omsättningstapp minskar stegvis. Arkivbild.

Andelen företag som uppger ett omsättningstapp jämfört med normalt på grund av covid-19-pandemin minskade till 58 procent i den senaste mätningen gjord av Konjunkturinstitutet (KI). Det kan jämföras med 62 procent i senast föregående undersökning och 74 procent i maj.

Inom tillverkningsindustrin har andelen företag som upplever ett omsättningstapp fallit till 56 procent, från 61 procent. Det är den lägsta nivån som hittills har uppmätts, enligt KI.

Inom bygg- och anläggning har dock andelen företag som uppger att de har ett stort omsättningstapp ökat kraftigt, till 57 procent, från cirka 35 procent under de två senast föregående undersökningarna.

Inom handeln är det 47 procent som uppger att de har ett tapp i omsättning, mot 54 procent i förra undersökningen.

När det gäller tjänstesektorn har andelen som upplever omsättningstapp samtidigt backat till 62 procent, ned från 66 procent.

Nästa undersökning presenteras om två veckor, den 29 september. Därefter kommer KI övergå till månatliga extramätningar.