Företagsakuten förlängs året ut

Pontus Lundahl/TT: Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och regeringen förlänger möjligheten för företag att låna med statlig kreditgaranti på 70 procent året ut. Arkivbild.

Vi ser att det finns skäl att förlänga i tre månader till, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om regeringens beslut.

Han ser inte det faktum att utnyttjandet och intresset för kreditgarantierna varit lågt som ett tecken på misslyckande eller att stödet kanske inte behövs. Han noterar att 90 procent av de 615 lån som har fått del av kreditgarantierna har gått till småföretag och mikroföretag, en tredjedel av dem i hotell- och restaurangbranschen.

Det har varit träffsäkert, det är många småföretag och mikroföretag som har fått en chans att överleva i branscher som har drabbats hårt av pandemin. Många människor har kunnat behålla sina livsverk i stället för att se dem försvinna, säger Bolund.

På frågan om den andra förlängningen i ordningen också blir den sista säger han:

Det är såklart beroende av hur ekonomin och covid-19 utvecklas framöver. Det viktiga är att vi ser att det har hjälpt företag. När vi nu också kommer att avveckla en del andra stöd så kan det här bli viktigare, säger Bolund.

Men han vill inte säga något om hur regeringen tänker göra med det mest omfattande och mest använda stödet av samtliga, stödet för korttidspermittering. Det gäller fram till årsskiftet, men inget är sagt vad som händer på andra sidan nyår.

Vi fortsätter att göra som vi har gjort i hela den här pandemin, vi ger besked så snart vi kan och när vi ser behov av det, säger finansmarknadsministern.