Kina viktigt för Ericsson

Huawei och ZTE är några vi konkurrerar stenhårt med i hela världen. Men vi samarbetar också med dem, säger Ekholm.

Det handlar bland annat om att skapa en global standard.

Det är både konkurrens och samarbete, som har byggt en industri som i dag kopplar upp åtta miljarder abonnenter runt om i världen, säger han.

För mig är det viktigare att det ekosystemet nu kan fortsätta in i 5G.

Enligt Ekholm är det viktiga för Ericsson att leverera produkter och att samarbeta i Kina.

Det är viktigt för oss att vara deltagande där, säger han.

Vi måste se till att vara en del av det kinesiska ekosystemet. Det är det bästa sättet för Ericsson att vara framgångsrikt på lång sikt.

Snabb 5G-utbyggnad

Utbyggnaden i Kina sker i väldigt hög takt, vilket är på väg att förändra hur hälsovårdssektorn och tillverkningsindustrin arbetar i grunden, enligt Ekholm.

Man börjar redan få bra täckning och bra prestanda i näten. Det här skapar förutsättningar för kinesiska entreprenörer och innovatörer att bygga helt nya applikationer på näten. Det ser vi börjar hända nu.

Att vara med på den kinesiska utvecklingen är enligt Ekholm viktigt för Ericsson, som där kan lära sig vad som är avgörande egenskaper i nästa generations mobilnät.

Vi fortsätter investera för det.

Ericsson tar marknadsandelar på en 5G-marknad som växer snabbare än väntat, enligt Börje Ekholm.

Teknikskiftet kommer snabbare än vad vi trodde för ett par år sedan och har accelererat hela tiden, säger han om 5G-utvecklingen.

Marknadsandelarna tas främst från icke-kinesiska aktörer, enligt Ekholm. Bland annat i Kina.

Bättre än väntat

Telekombolaget Ericsson vände fjolårets förlust till vinst under tredje kvartalet och levererade ett bättre resultat än väntat.

Vi fortsätter, trots den makromiljö och den pandemi vi nu lever i, att se en bra utveckling, säger Ericssonchefen Börje Ekholm till TT.

Överlag börjar vi se att det går så bra som ett Ericsson ska göra, säger han.

Enligt Ekholm handlar det om att Ericsson levererar kritisk infrastruktur, som bland annat behövs för att hantera just pandemin.

Samtidigt har pandemin drabbat vissa regioner tydligt, vilket lett till minskade intäkter från bland annat Latinamerika. Detta vägs upp av lyft för 5G i både Kina och USA.

Vi ser detsamma i Australien, säger Ekholm.

Vinsten före skatt landade på 8,8 miljarder kronor vilket kan jämföras med förlusten på 4,9 miljarder kronor under motsvarande kvartal förra året. Analytiker hade räknat med en vinst före skatt på 6,4 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Ericssons rörelseresultat uppgick till 8,6 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 4,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 7,0 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 57,5 miljarder kronor, jämfört med 57,1 miljarder kronor ett år tidigare.

Bruttomarginalen förbättrades inom alla Ericssons affärssegment och landade på 43,1 procent vilket är den högsta siffran sedan 2006, skriver bolaget.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för vinsten före skatt.