EU:s tjänstesektor bromsar in

Laurent Cipriani/AP/TT: Tomma restauranger i franska Lyon i oktober. Arkivbild.

Den preliminära siffran för inköpschefsindex (PMI) för hela eurozonen är 49,4 för oktober, ned från 50,4 i september, vilket innebär att index åter ramlat ner under gränsen som skiljer tillväxt från nedgång. Det var dock en aning bättre än väntat då ekonomer räknat med ett index på 49,3, enligt Reuters. Signalerna från industrin indikerar fortfarande tillväxt medan tjänstesektorn är den som bromsar in.

Inbromsning i Frankrike

De två största ekonomierna i EU, Tyskland och Frankrike, visar lite olika utveckling.

I Frankrike fortsätter aktiviteten i näringslivet att krympa. Ett sammanvägt index för hela det privata näringslivet är 47,3 i oktober — ned från 48,5 i september.

Inköpschefsindex för industrin minskade till 51,0 från 51,2 i september samtidigt som index för tjänstesektorn minskade till 46,5 från 47,5 månaden före.

Resultatet antyder att den senaste ökningen av fall av covid-19 och åtstramningar av restriktioner har haft en märkbart negativ effekt på affärsvillkoren, säger Eliot Kerr, ekonmom på IHS Markit.

Motståndskraftigs Tyskland

I Tyskland är den preliminära siffran för inköpschefsindex fortfarande över 50-gränsen som indikerar tillväxt: 54,5 i oktober, ned från 54,7 i september. Det är den fjärde månaden i rad som det privata näringslivet, som utgör mer än två tredjedelar av ekonomin i Tyskland, visar tillväxt.

Inköpschefsindex för industrin steg till 58,0, den högsta siffran sedan i april 2018. Index för tjänstesektorn minskade samtidigt till 48,9.

Enligt IHS Markits ekonom Phil Smith antyder siffrorna en viss motståndskraft i ekonomin samtidigt som smittspridningen av covid-19 fått ny fart och olika delar av ekonomin har olika hastighet i utvecklingen.