Samsung-patriarken Lee Kun-Hee död

"Det är med stor sorg som vi meddelar att Lee Kun-Hee , ordförande för Samsung Electronics, gått bort", uppger företaget i ett uttalande, och fortsätter, enligt nyhetsbyrån Reuters:

"Ordförande Lee var en sann visionär som förvandlade Samsung till det världsledande innovatören och industriella jätten från ett lokalt företag".

"Kontroversiell figur"

L e e Kun-Hee var minst sagt berömd i sitt hemland, och kan kanske jämföras med Ikeagrundaren Ingvar Kamprad i Sverige.

"Han är betydligt mer känd än (pojkbandet) BTS, skulle jag säga. Han var helt klart en kontroversiell figur. Han var den rikaste mannen i landet, men samtidigt så har han ofta fått frän kritik på grund av sitt sätt att bedriva affärer", säger Sanghyun Park, analytiker vid plattformen Smartkarma, i en skriftlig kommentar till TT, och tillägger att affärer och politik ofta blandats samman.

När han tog över ordförandeklubban sågs Samsung som en tillverkare av billiga produkter av låg kvalitet. Under hans år vid makten har bilden av Samsung förändrats.

Oavsett vad som händer, så finns det inget att vara rädd för om vi har de bästa talangerna när det gäller design, forskning och utveckling, sade han en gång, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dömd för brott

Enligt en artikel i The Economist så bidrog Lee till att skapa en känsla av konstant kris i företaget, vilket drev de anställda att jobba extra hårt. 1995 kallade han tillbaka 150 000 mobiltelefoner, som brändes och manglades framför gråtande anställda, sedan affärspartner klagat på att de inte fungerat som de skulle.

Lee dömdes 1997 för finansbrott, och för förskingring och för att ha undvikit att betalat skatt 2008, vilket fick honom att tillfälligt kliva av. Men han behövde aldrig avtjäna fängelsestraff, utan benådades båda gångerna.

"Beslutet fattades så att Lee kunde återta sin plats vid Internationella Olympiska Kommittén och skapa bättre möjligheter för att 2018 års OS ska arrangeras i Pyongchang", förklarade justitieminister Lee Kwi-Nam vid benådningen 2009, enligt BBC .

Lee blev också drivande i det lyckade försöket att säkra vinter-OS 2018.

Lee-familjen äger direkt fem procent av aktierna i Samsung, men kontrollerar koncernen genom ett intrikat korsägande som involverar dussintals företag.

Stora skattebelopp

Analytiker tror att en viktig fråga den närmaste tiden blir hur arvtagarna kommer att agera. De förväntas behöva betala stora summor i arv- och fastighetsskatter. Lee Kun-Hee bedöms ha varit god för mer än motsvarande 180 miljarder kronor.

För att kunna betala det kan de tvingas att sälja andelar i Samsungbolagen, vilket kan innebära att andra investerare ser sin chans att försöka knipa ansenliga bitar av dem, inte minst kronjuvelen Samsung Electronics.

Park bedömer att priserna på Samsungaktier därför kommer att stiga till följd av Lees bortgång.

Vem som tar över är något oklart, då hans tilltänkta arvtagare Lee Jae-Yong, eller Jay Y Lee som han också kallas, begärdes häktad av åklagare tidigare i sommar, misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Lee Kun-Hee blev 78 år.