Här är fonderna du skulle undvikit i år

Aktiemarknaden har återhämtat sig efter coronapandemins utbrott. Svenska bolag som delårsrapporterat i veckan har överlag redovisat starka rapporter och Stockholmsbörsen handlas kring en högstanivå.

Men medan ledande aktiemarknader i USA, Japan och Kina återhämtat sig och i vissa fall till och med ligger på plus för året finns det undantag till börsuppgången.

Det här är dyster läsning för alla som inför 2020 trodde på Sydamerika och Ryssland och valde att avsätta sparkapital där.

Moskvabörsen har rasat drygt 25 procent i år medan Sao Paulo-börsen i sin tur är ned drygt 13 procent.

Den här utvecklingen avspeglar sig naturligtvis även för svenska fondsparare. Bland premiepensionsfonder som presterat absolut sämst finns i nuläget en rad fonder som blivit riktiga surdegar för småsparare.

Den som satt in pengar i Handelsbankens Latinamerikafond vid årsskiftet har nu sett kapitalet minska med nästan 40 procent. SEB:s Östeuropafond är ned 35 procent medan nischade Swedbank Robur Östeuropafond har tappat drygt en tredjedel av sitt värde.

Klarat sig bra

Det intressanta med Brasilien och Ryssland är att de ekonomiskt klarat sig ganska bra. Brasilien till exempel sjösatte ett budgetstimulanspaket på runt tio procent av BNP med utbetalningar till familjer för att upprätthålla konsumtionen. Investerare har ändå varit oroliga för landets budgetunderskott och Ryssland när det gäller geopolitiska konsekvenser, säger Per Hammarlund, SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier.

Rysslandsfonder har traditionellt sett fokus på oljeindustrin och energibolag där oro för vårens avtal med Opec-länder om minskad oljeproduktion ska slå hårt mot Ryssland som är en av världens största oljeproducenter.

När det gäller geopolitik finns också en potentiell oro för vad skulle hända med Ryssland om Demokraternas Joe Biden vinner presidentvalet. Kanske har marknaden överreagerat för min tro är inte att hans första prioritet kommer att vara att straffa Ryssland för exempelvis Belarus, säger Per Hammarlund.

För Sydamerika har situationen varit ännu värre och då särskilt kontinenternas två dominerande ekonomier, Brasilien och Argentina. Den förstnämnda har haft några av världens högsta dödssiffror och smittotal under coronapandemin. För Argentina som under långt tid lidit av ekonomiska problem har dessa nu blottats ytterligare under coronautvecklingen.

Det finns två anledningar. Det är en råvarudominerad region, för Argentina jordbruksvaror och Brasilien en blandning mellan gruv- och jordbruksvaror. Även om råvarupriserna återhämtat sig ligger de fortfarande lågt så intäkterna är nu lägre jämfört med 1–2 år sedan. Det har varit en inbromsning en längre tid, säger Per Hammarlund.

Kina påverkar

Ytterligare en anledning är att man inte lyckats reformera statsfinanserna till den grad att man har en skyddskudde för globala konjunktursvängningar som nu under pandemin.

För den som då sett sitt sparpaket gå upp i rök, finns det något hopp om återhämtning? När det gäller Sydamerika hänger det ihop med en helt annan stormakt, betonar Per Hammarlund:

Utvecklingen i Latinamerika bestäms i mångt och mycket om vad som händer i Kina och där finns viss förhoppning. Det som ger mest resultat är kinesiska investeringar inom fastighets- och infrastruktursektorn. Det är det som driver på råvarupriserna och i slutändan kommer gynna ett land som Brasilien.

Fakta: Fonderna som gått sämst i år Namn I år (%) Årlig avgift (%) BGD World Energy – 48,5 2,06 BGF Latin American – 38,5 2,08 Handelsbanken Latinamerika Tema – 38,1 1,60 SEB Östeuropafond – 34,6 1,80 Trigon New Europe – 34,2 2,47 Barings Latin America – 34,0 1,70 East Capital Europa – 32,2 2,17 BGF Emerging Europe – 31,2 2,07 Swedbank Robur Östeuropafond – 30,5 1,46 Barings Eastern European – 29,5 1,95

Källa: Morningstar. Endast PPM-fonder finns med i sammanställningen.