Sydkoreanska leveransbud dör av överarbete

Sydkoreas presidentkansli/handout/AP/TT: Sydkoreas president Moon Jae-in vill sätta stopp för dödsfallen. Arkivbild.

Med virusrelaterade nedstängningar har näthandeln och paketvolymerna ökat dramatiskt i Sydkorea. Som en följd har landets leveransbud pressats till bristningsgränsen ‒ och i flera fall över den.

Enligt uppgifter från leveransarbetarnas fackförening har 14 av dess medlemmar mist livet till följd av överarbete under det senaste året. Så sent som i tisdags kollapsade ett av branschjätten CJ:s bud under en paus och avled senare på sjukhus.

Flera av de avlidna har levererat paket för just CJ, som nu publicerat en offentlig ursäkt.

Som företagets ledare känner jag mig ansvarig för en serie dödsfall bland våra bud, sade vd:n Park Keun-hee på en presskonferens.

Företaget utlovar nu bättre villkor och uppger att det diskuterar kompensation med de anhöriga.

Dödsfallen har väckt debatt i Sydkorea. Liksom i liknande branscher världen över är leveransbuden så kallade gig-arbetare. Det innebär att de får sina uppdrag via en app och inte omfattas av samma arbetsmiljölagstiftning eller försäkringsskydd som anställda.

Landets president Moon Jae-in uppmanar de berörda företagen att se över arbetsvillkoren och har enligt nyhetsbyrån Yonhap bett sin regering ta fram åtgärder för att förhindra ytterligare dödsfall bland osäkert anställda.