Veckan inleddes med ras på Stockholmsbörsen

Nedgången i Stockholm följer den allmänna utvecklingen på såväl de asiatiska som de ledande Europabörserna i spåren av ökad smittspridning. USA har de två senaste dagarna noterat de hittills högsta smittotalen medan man i Spanien utlyst nödläge på grund av det höga antalet coronasmittade.

Under måndagseftermiddagen förstärktes också nedgången ytterligare efter att även New York-börserna backat i den inledande handeln.

Bland aktierna som utvecklades sämst märktes främst konjunkturkänsliga företag som gruvjätten Boliden, som stängde på minus 5 procent. Stålbolaget SSAB tappade 4,6 procent och bilsäkerhetsföretaget Autoliv var ned 4,5 procent.

Mot strömmen gick länge Electrolux tack vare rekommendationshöjning, men till slut stängde vitvarubolaget på minus 0,5 procent.

Av de 30 storbolagen på OMXS30-listan var det bara Astra Zeneca som lyfte, med 1,4 procent. Sent i fredags kväll, efter Stockholmsbörsens stängning, kom beskedet att läkemedelsbolaget får återuppta sina vaccintester i USA.

Utanför storbolagslistan stack flygbolaget SAS ut, med en uppgång på 6 procent.

På de ledande Europabörserna noterade Frankfurtbörsen sämst utveckling där DAX-index föll 3,7 procent medan CAC40-index i Paris backade 1,9 procent och FTSE100-index i London föll 1,1 procent.