Tydlig förändring: Resandet minskar igen

Anders Wiklund/TT: Resandet i Sverige har minskat på flera håll, vilket kan vara en effekt av skärpta restriktioner och ökad smittspridning. Arkivbild.

Det är tydligt att här har skett någonting, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia.

Vi ser en märkbar skillnad, både på längre resor och mellan kommuner när man jämför vecka 43 och 45, fortsätter han.

Telia har analyserat svenskarnas resemönster genom anonym mobildata från tre regioner: Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Företaget har jämfört de tre första dagarna den här veckan, vecka 45, med hur läget såg ut vecka 43 och samma vecka förra året.

Skärpta restriktioner

Under den här tidsperioden har myndigheterna skärpt de lokala restriktionerna i flera av landets regioner, i takt med att smittspridningen också ökat markant. Det handlar bland annat om uppmaningar att undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att vistas i exempelvis köpcentrum, gym och bibliotek eller delta i möten och idrottsträningar. Man ska även fortsatt jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

Och det verkar alltså som att detta kan ha hörsammats av befolkningen. Både sett till långa resor, från de aktuella regionerna till andra regioner, och sett till kortare resor mellan kommuner inom regionerna, syns en klar minskning på 13–14 procent.

Det pekar på ett förändrat beteende, med ganska mycket mindre resande. Man får tänka på att det är ganska stora resevolymer vi talar om. Fjorton procent kan man tänka inte är så mycket, men det är ganska många om man ser till absoluta tal, säger Kristofer Ågren.

Hela veckan

Förändringen ser väldigt likadan ut i de olika regionerna, vilket också det är en skillnad mot hur det sett ut tidigare i år.

I början på pandemin betedde man sig ganska olika men här är det ju väldigt homogent, säger Kristofer Ågren.

Han påpekar att analysen enbart rör måndag, tisdag och onsdag, och att man kommer ha säkrare och mer djupgående data när hela veckan gått.

Nu har vi tittat på tre dagar, så vi får se det som en tidig indikation. Men i och med att det är över tio procent så skulle jag säga att det är signifikant, säger han.