Ministern: Ställ in stora shoppingrundan

Regeringskansliet: Svensk Handels vd Karin Johansson, näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll en digital pressträff i Rosenbad.

Näringsministern har tidigare under dagen träffat företrädare för Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera rådande läge och den för handeln viktiga julhandeln.

Det blir ingen vanlig jul i år. Det beror på att vi alla har ett ansvar att trycka ned den här smittan, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Ställ in den stora shoppingrundan.

Avråds från butiksbesök

Enligt de allmänna råd som införts avråds allmänheten från att besöka butiker förutom livsmedelsbutiker och apotek. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson poängterar att råden gäller. Samtidigt håller butiker fortsatt öppet och i och med att e-handeln förmodas växa kraftigt kommer trycket på paketutlämningen att öka och med den risken för smittspridningen kopplat till den.

Johan Carlsons uppmaningar lyder: undvik trängsel, undvik att handla i grupp, undvik tider då det är många i butikerna och undvik köpcentrum.

Här måste vi alla göra allting gemensamt för att minska risken för trängsel inför jul och nyår, säger Johan Carlson.

Pressad situation

För handeln är situationen pressad. En mängd åtgärder har vidtagits för att minska risken för smittspridning, som avståndsmarkeringar, handsprit till kunderna, "trängselvärdar" och plexiglas vid kassorna. Restriktionerna under pandemin har inneburit stora tapp för många butiker som nu kämpar för sin överlevnad.

Fortsätt handla, men gör det med omsorg, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, på pressträffen.

Vårt budskap är: sprid ut dina köp. Börja handla dina julklappar nu och säkerställ att det inte blir trängsel vid utlämningsställen.