Källor: USA öppnar för utländska resenärer

Elizabeth Flores/AP/TT: Flygpassagerare testas vid Minneapolis-St. Paul internationella flygplats i Minnesota, USA.

USA har sedan pandemins utbrott i våras haft strikta restriktioner gällande inresor. Det som ursprungligen inleddes med ett förbud mot Kina och Iran i slutet av januari och början av februari, expanderades i mars till att omfatta Schengenområdet och däribland Sverige.

Restriktionerna har innefattat resenärer som befunnit sig i dessa länder två veckor före planerad resa med vissa undantag för affärsresenärer, akademiker, studenter och journalister.

Nu uppger en grupp amerikanska flygbolag, bland annat American Airlines, Delta och United för nyhetsbyrån Reuters att Vita huset överväger en förändring som förutom Schengenområdet ska innefatta Brasilien, Irland och Storbritannien.

Däremot ska restriktionerna kvarstå för resenärer från Kina. President Donald Trump ska dock inte tagit det slutgiltiga beslutet och det är osäkert när i så fall förändringen ska ske.

En förändring anses kunna ge ett välbehövligt lyft för just amerikanska flygbolag som sett internationellt resande rasa med 70 procent under coronapandemin. Dessutom ska syftet med förbudet ifrågasättas då många andra länder runtom i världen inte omfattas.

En utmaning anses dock vara att amerikanska resenärer i nuläget inte tillåts resa till europeiska länder liksom den ökade smittspridningen i bland annat Europa.