Tågoperatören VR inför extra avgångar till jul och nyår

Under jul-och nyårshelgen reser tusentals finländare som bor i Sverige till gamla hemlandet. De kommer dock att upptäcka att resandet med tåg sker under helt andra premisser i Finland än i Sverige.

Det är obligatoriskt att använda munskydd i VR:s Extra-vagnar på fjärrtågen. Sittplatsen intill är alltid ledig i Extra-vagnar och munskydd ingår i biljetten. För övrigt rekommenderas munskydd i alla tåg och bussar.

Myndigheternas rekommendation om att landets invånare ska avstå från större familjefester under högtiderna påverkar inte VR:s utbud på tågturer kring jul och nyår.

Trots coronaepidemin och hälsomyndigheternas rekommendation om att finländarna inte ska samlas i större grupper under de kommande högtiderna sätter VR in extra tågturer till jul och nyår, såsom tidigare år.

– Jul och nyår är högsäsong för tågresande och antalet tågturer kommer att utökas i ungefär samma utsträckning som tidigare år. Biljetter till julens nattåg säljs redan och biljetter till dagturerna kommer till försäljning nästa vecka, säger Johanna Liukkonen, informatör vid VR, till dagstidningen HBL.

– Vi erbjuder gott om tågturer sett till passagerarmängden och vi fortsätter använda förlängda tåg. Tågtrafiken spelar en central roll i samhället och för finländarna. Det är viktigt att människor kan ta sig till jobbet och resa tryggt i Finland.

Inga fall av coronavirussmitta har hittills kunnat spåras till tågtrafiken.

VR har i kraft över 120 åtgärder som ska minska risken för smittspridning, bland annat rekommenderar man stark att passagerna bär munskydd och erbjuder dem möjligheten att reservera också platsen bredvid sin egen.

–  I fjärrtågens Extra-vagnar är det obligatoriskt att använda munskydd. Platsen intill är alltid ledig och munskydd ingår i biljetten. Att resa i egen hytt på nattåg är särskilt tryggt då man antingen är helt för sig själv eller med sitt eget ressällskap, säger Liukkonen.