Färre långtidssjuka ska utförsäkras

Syftet är att öka tryggheten i sjukförsäkringen. Man ska kunna fokusera på att bli frisk, rehabilitera sig och återgå till sitt arbete, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Ändringen gäller vad som händer efter 180 dagars sjukskrivning. Reglerna säger då att en person måste börja söka brett efter andra arbeten, det går inte att vara sjukskriven från det arbete man har.

Vi gör nu en förändring vid 180 dagar så att fler kan rehabilitera sig tillbaka till sitt arbete, om den möjligheten finns. Det här kommer vara särskilt viktigt för dem som har diffusa symptom eller mindre exakta prognoser. Det handlar bland annat om personer som är långtidssjuka i covid, säger Magdalena Andersson.

Ändringen ska ligga i linje med det som regeringens utredare av sjukförsäkringen, Claes Jansson, föreslog i början av året. Tidsgränsen vid 180 dagar är kvar men kraven för att få behålla ersättningen mildras om utsikterna att gå tillbaka till det arbete en person är sjukskriven ifrån är goda.

Ändras i mars

Rent formellt kommer de förslag som aviseras nu att finnas med i en extra ändringsbudget för 2021 som regeringen lämnar till riksdagen direkt efter årsskiftet.

Det är oklart när ändringen kan genomföras, det kan dröja till mars nästa år.

TT: Vad händer med dem som utförsäkras nu?

Det handlar också om hur Försäkringskassan kommer att hantera de här ärendena nu när de har fått det här beskedet. Men tyvärr är det ju så att lagändringar inte kan ske omedelbart, säger Magdalena Andersson.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har lagt initiativ i riksdagen för att få till en ändring. Det finns en majoritet för att ändra reglerna men partierna har inte varit överens om exakt hur eller för vilka det ska gälla.

Glad vänster

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att hon är väldigt glad över beskedet från regeringen.

Det handlar ju om många, svårt sjuka personer som inte har fått sin sjukpenning. Många av dem kan andas ut, säger Nooshi Dadgostar.

Vi föreslår att man skriver en tillfällig förordning som ser till att ingen blir utförsäkrad under tiden fram till att regeländringen genomförs. Vi pressar på för det, och jag uppfattar det som att regeringen tittar på det, säger V-ledaren.

Hon säger att V också vill, på något sätt, ha en lösning som innebär att de som redan har utförsäkrats kan få en ny prövning.