Spelbrist när nya konsoler säljer slut

Såväl Sony som Microsoft lanserade nya spelkonsoler för ett par veckor sedan. Både Playstation 5 och Xbox series X/S var något som spelintresserade sett fram emot under lång tid, och många passade även på att förhandsboka konsolerna hos diverse återförsäljare. Men efterfrågan har varit större än tillgången, och nu flaggar återförsäljare för att spelintresserade kunder gör bäst i att ställa in sig på 2021 för leverans av de nya maskinerna.

När det gäller PS5:an har efterfrågan varit rekordstor. Det har varit en väldigt stor efterfrågan även på Xboxen, säger Jenny Pedersén, presskontakt på elektronikkedjan Media Markt.

För den som tänkt fixa julens spelklappar under Black Friday ser det mörkt ut. Enligt Pedersén kommer alla kunder som beställt en Xbox series X eller series S att få sin maskin under december. Detsamma gäller dock inte de som beställt en Playstation 5.

Den är uppbokad redan. Lägger man en beställning nu får man vänta på leveranser som kommer nästa år, säger hon och fortsätter:

Vi inväntar en leverans i januari, februari. Sedan kan jag inte svara på om den också är fullbokad.

"Leverans i december"

Pedersén vill inte ge några siffror för hur många som förhandsbokat respektive konsol, eller hur många som riskerar att få vänta in i nästa år på sitt köp, men säger att den som bokat först också får sin maskin levererad först.

Inte heller konkurrenten Elgiganten berätta hur många som bokat en konsol eller står kvar i kö, men bolaget svarar i en skriftlig kommentar att alla som bokat sin konsol före release kommer att få den före jul:

"Vi har skickat ut alla Playstation 5 som vi fick i vår första leverans. Vi har ett fåtal kunder som får sin leverans i början av december. Vi har valt att inte ta emot fler bokningar förrän vi har ett bekräftat leveransdatum från Sony. När det gäller Xbox Series X levererar vi konsoler löpande. Även här har vi valt att inte ta emot fler bokningar förrän vi har ett bekräftat leveransdatum."

Inga siffror

Elgiganten skriver vidare att butikskedjan "sedan en lång tid tillbaka haft som mål att inte boka upp fler kunder än vad vi kan leverera innan 2021."

TT har varit i kontakt med så väl Sony som Microsoft som båda säger att de inte har några siffror på hur tillgången ser ut för respektive maskin på den svenska marknaden.

Även tillgången på Nintendos Switch, den tredje stora aktören på marknaden, väntas vara begränsad under julhandeln.