Asienbörser avslutar veckan uppåt

Koji Sasahara/AP/TT: Som på många andra håll ökar samhällsspridningen av covid-19 i Japan, men Tokyobörsen fortsätter att stiga. Arkivbild.

De ledande Asienbörserna avslutade börsveckan uppåt. En rapport som visar på de största vinstökningarna inom kinesisk industri på nästan fyra år bidrar till den positiva stämningen.

För Tokyobörsen blev det fjärde handelsdagen i rad med stigande kurser. Nikkei 225-index steg 0,4 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 0,5 procent.

Seoulbörsens Kospi-index följde med uppåt, med en uppgång på 0,3 procent.

På Taiwanbörsen stängde börsen med en uppgång på 0,2 procent.

Det var även uppåt i den avslutande handeln på Shanghaibörsen, upp med 0,4 procent, medan Hongkongbörsen låg på en uppgång på 0,2 procent.

Sydneybörsen gick mot strömmen och föll med 0,5 procent sedan Kina slagit till med tullar på australiska viner, vilket väntas förvärra den handelspolitiska relationen mellan Kina och Australien.

Tecken på överutbud globalt på olja, då stora oljeländer inte följer åtaganden som gjorts om produktionskvoter, tryckte ned oljepriset från torsdagens noteringar på den högsta nivån på sju månader. Ett terminskontrakt för leverans av ett fat brentolja nästa månad backar 1,8 procent till 44:88 dollar per fat.