Aktieutdelning okej sex månader senare

Anders Wiklund/TT: Finansminister Magdalena Andersson (S) har satt ner foten. Arkivbild.

I förra veckan meddelade regeringen att systemet med permitteringsstöd för företag som går på knäna i coronakrisen förlängs till halvårsskiftet 2021.

Nu kommer också detaljerna.

Den mest kontroversiella frågan i stödet har handlat om företag ska få ge aktieutdelning om man tagit emot statligt stöd. Hittills har signalen, även om Tillväxtverket slirat en aning på reglerna och hotat göra dem hårdare, varit att det inte varit tillåtet med utdelning under hela 2020 om stöd mottagits.

Med de nya förlängda reglerna, som gäller för permitteringsstöd från 1 december i år till 30 juni 2021, gäller att utdelning är förbjudet inom en tidsperiod två månader innan stöd mottagits och sex månader efter. Alltså går det bra att plocka ut stöd exempelvis fram till sista mars och sedan göra en aktieutdelning i oktober nästa år.

Det är en avvägning, säger Magdalena Andersson på frågan hur tidsperioderna har räknats fram.

Många företag har efterfrågat vad som nu gäller, säger hon.

Däremot kan hon inte säga exakt vad som gäller för stöd som betalats ut fram till nu. Tillväxtverket flaggade i ett utskick för några veckor sedan till vissa berörda att det även skulle bli förbjudet med utdelningar hela 2021. Den frågan äger fortfarande myndigheten och besked väntas inom någon vecka, var budskapet nyligen.

Enligt regeringens förslag, som är överenskommet med Centern och Liberalerna, gäller också att koncernbidrag blir okej enligt reglerna som gäller framåt. Det diskvalificerar inte för permitteringsstöd.

För att stävja fusk ska det också framåt krävas revisorsintyg för företag med lönesummor över 400 000. Och för det kan man få en stödpeng på uppemot 10 000 kronor.