Full fart inom industrin

Inköpschefsindex för industrin steg i november till 59,1 från 58,3 i oktober. Det är den högsta nivån sedan fjärde kvartalet 2017 och tredje månaden i rad som index är högre än det historiska snittet (54,4).

"Svensk industri fortsätter att uppvisa en robust tillväxt samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva trots en ökad smittspridning och hårdare restriktioner", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Inköpschefsindexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin och tas fram av Swedbank och Silf. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

"Återigen en stark rapport. Alla index utöver produktionen steg i november. Särskilt uppgången i orderingången är uppmuntrande", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Däremot visar Konjunkturinstitutets (KI) extramätning ett fortsatt tapp inom handeln. De senaste två veckorna har tappet inom handeln ökat från åtta till 13 procent.

KI lyfter åter igen den minskade omsättningen för hotell- och restaurangbranschen. Enligt Konjunkturinstitutets beräkningar är det nuvarande omsättningstappet i branschen nästan 65 procent.