Nytt avtal klart för målarna

Måleriföretagen och Målarna har tecknat ett nytt avtal. Förutom att det följer industrins märke på 5,4 procent över 29 månader ger det också en framtida möjlighet till månadslön för målare.

"Att månadslön nu kan komma att bli ett alternativ även för målare innebär både en förenkling avseende lönehanteringen men också en ökad förutsägbarhet för både företagen och medarbetarna. Idag går målarna som regel på ackord eller timlön men nu är processen igång så att företagen på sikt kan erbjuda sina medarbetare månadslön som ett alternativ", skriver Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

Däremot har man inte kunnat enas kring ett fortsatt servicearbetaravtal som nu sägs upp. Enligt måleriföretagen innebär det att omkring 400 personer riskerar arbetslöshet.

"Tyvärr har Målarna valt att säga upp servicearbetaravtalet. Detta är ett ansvarslöst agerande, vilket Måleriföretagen beklagar. Måleriföretagen har under hela förhandlingsprocessen försökt förhindra att servicearbetaravtalet sägs upp men inte lyckat", skriver man i pressmeddelandet.