"Inte läge vänta ut krisen"

Omkring 450 000 personer är i dag arbetslösa, enligt statistiken, runt 100 000 fler än när coronapandemin slog till i våras. Massiva stödåtgärder i form av bland annat högre a-kassa sattes in för att hjälpa åtminstone några av dem som helt plötsligt stod utan jobb.

Samtidigt finns många yrken där arbetsgivarna skriker efter folk. Och flera bedömare ser som en möjlig utveckling att många av de gamla jobben inte kommer tillbaka. Risken är då uppenbar för stora matchningsproblem när krisen väl är över, med många arbetslösa och en stor arbetskraftsbrist samtidigt.

Satsar på utbildning

Eva Nordmark pekar på att regeringen satsat stora resurser på utbildningssystemet, med bland annat kunskapslyftet, yrkeshögskolan och arbetsmarknadsutbildningar.

Det är oerhört viktigt att vi passar på att rusta oss i den här tiden vi befinner oss i nu, säger hon på en pressträff där regeringen vill visa på vad den gör för att mota arbetslösheten.

På TT:s fråga om regeringen kan vara tuffare för att styra arbetslösa dit där jobben finns, som hårdare regler i a-kassan, svarar Nordmark att det är viktigt att utbildningarna nu styrs mot yrken där det finns jobb, som exempelvis vården.

Det handlar väldigt mycket om att motivera individer som blivit arbetslösa och se till att det finns tillgång till utbildningsplatser. Men som svar på din fråga, ja, det finns ett krav på individen att göra allt i sin makt att göra sig anställningsbar.

Uppmanar till rustning

TT: Med alla stödåtgärder, förstärkt a-kassa skulle ju kunna leda till människor sitter och väntar på att den här krisen är över, och när krisen är över ser arbetsmarknaden annorlunda ut?

Som arbetsmarknadsminister vill jag inte uppmana någon att sitta och vänta, att man tar alla chanser som finns till studier, att man rustar sig under den här tiden. Det är min starka uppmaning till alla, säger hon.