Bråken om Pågatågen rullar vidare

Johan Nilsson/TT: Bråkigt på Pågatågen. Arkivbild.

Stämningen är minst sagt dålig mellan fack och arbetsgivare på Pågatågen i Skåne. Det var den redan innan sedan de anställda, facket och företaget framför allt rykt ihop kring den så kallade hyvlingen, där företaget ensidigt ville att de anställda skulle gå ner i arbetstid och lön. Det har även bråkats kring skyddsutrustning och kisspauser.

Nu har frågan ställts på sin spets ytterligare. På tisdagen kallades huvudskyddsombudet in till cheferna och erbjöds en engångssumma, två årslöner, för att han skulle sluta.

"Försöker tysta"

Stötande och anmärkningsvärt. Jag kan inte se det på något annat sätt än att man försöker tysta en facklig företrädare och huvudskyddsombud. Att företaget vill bli av med honom helt enkelt, säger Sekos ordförande Valle Karlsson som frågar sig vad för slags företagskultur bolaget har.

Arbetsgivaren vill varken bekräfta eller dementera just den uppgiften.

Vi hade ett möte i går (tisdag). Men vi vill inte gå in i detalj på vad samtalet handlade om, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på tyskägda Arriva som kör Pågatågen.

Men det handlar om arbetsklimatet fack och företag emellan, det står tämligen klart.

Det är viktigt att fack och företag har en bra relation, ett samarbetsklimat som är konstruktivt, säger Christer Ekelund.

Dödshot

På måndag ska företaget och huvudskyddsombudet ha ett nytt samtal. Facket befarar att han då blir uppsagd.

Men vi hoppas att företaget backar, säger Valle Karlsson.

I samma veva har en person ur företagets ledning fått ett dödshot riktat mot sig, något som är polisanmält, enligt Christer Ekelund. Det är oklart om det finns någon direkt koppling till den arbetsmässiga tvisten på företaget.

Men vi har anledning att tro att det har med det här att göra, säger Ekelund.

Det var inget Valle Karlsson kände till.

Men det tar vi ju naturligtvis direkt avstånd ifrån, säger han.