Inget fredagsmys på Stockholmsbörsen

De senaste dagarnas positiva trend har bytts ut mot en nedgång i linje med utvecklingen runtom i Europa. Automationskoncernen ABB och Assa Abloy backar båda omkring två procent och noterar därmed sämst utveckling på OMXS30-listan.

I motsatt riktning går defensiva aktier som telekombolagen Tele 2 och Telia med uppgångar på 0,3 procent respektive 1,6 procent. Tele2 får dessutom stöd i att det kan bli tal om en större aktieutdelning än tidigare förutspåtts enligt DNB Markets. Det har tidigare i veckan förekommit uppgifter om att Deutsche Telekom förbereder en försäljning av nederländska dotterbolaget där just Tele2 är är delägare.

Negativ utveckling för Scandic

Butikskedjan Clas Ohlson redovisar ett försäljningsfall på 14 procent i december, trots att onlineförsäljningen steg med 45 procent. Aktien sjunker drygt 3 procent.

Aktien i Scandic Hotels backar 2,6 procent efter en marknadsuppdatering där hotellkedjan uppger att beläggningen ligger på cirka 15 procent i januari, samma nivå som i december, och att man förhandlat ned hyror för 850 miljoner kronor.

På de ledande Europabörserna är det överlag nedåt med en nedgång i London på 0,8 procent medan Frankfurtbörsen backar 0,6 procent.

Detta efter att även de ledande asiatiska börserna backat efter att Wall Street stängt på minus i torsdags.

Nytt stödpaket

En våg av oro för nya bakslag för den globala tillväxten sveper över marknaden sedan eurozonen blir allt mer nedstängt i covid-19-pandemin och virusspridningen återigen verkar ha fått fäste i Kina.

Ett förslag till stödpaket på 1 900 miljarder dollar från tillträdande president Joe Biden och ett besked om från USA:s centralbankschef Jerome Powell om att det inte finns några planer på att strama åt penningpolitiken hjälpte inte för att höja börshumöret.