Låga räntor pressar storbanken

Matt Rourke AP/TT: Det låga ränteläget i krisen pressar storbanken Bank of Americas lönsamhet. Arkivbild

Nettovinsten sjönk till 5,2 miljarder dollar, 59 cent per aktie. Det kan jämföras med vinsten på 6,8 miljarder dollar, 74 cent per aktie, ett år tidigare.

Resultatet var trots vinstfallet bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett resultat i fjärde kvartalet på 55 cent per aktie, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Minskade räntemarginaler till följd av att USA:s centralbank tryckt ned styrräntan nästan till noll trycker ned Bank of Americas intäkter från utlåningen till hushåll med 13 procent till 8,2 miljarder dollar. Förutom det lägre ränteläget minskar intäkterna då användandet av kreditkort har minskat.

Bank of America är mer räntekänsligt än andra storbanker då banken har stora insättningar på sparkonton och samtidigt är hårt exponerad mot räntorna på bostadsobligationer.

Storbanken har trots att lönsamheten pressas i samband med bokslutet meddelat att styrelsen godkänt ett program för återköp av aktier på 3,2 miljarder dollar under första kvartalet.