Fondbolag läckte uppgifter om kunder

Henrik Montgomery/TT: Person- och bankuppgifter har läckt ut till privatpersoner via fondbolaget Indecap som ägs till en majoritet av Sveriges sparbanker, skriver Katrineholms-Kuriren. Arkivbild.

Uppemot 52 000 kunders person- och bankuppgifter har läckt ut via fondbolaget Indecap som ägs av en majoritet av Sveriges sparbanker. Fondbolaget ska enligt Katrineholms-Kuriren under morgonen mejlat en fondrapport till sina kunder.

Men när man öppnar den så kommer det upp 52 365 rader med vilken bank man har, vilket kontor man har, vilken rådgivare man har, ens namn, personnummer, vilket datum man är upplagd, hur mycket pengar man har, och så vidare, säger en av kunderna, Niclas Zazis, till tidningen.

Enligt Katrineholms-Kuriren ska drygt 2 000 av de berörda kontoinnehavarna vara kunder hos Sparbanken Rekarne och omkring 5 000 hos Sörmlands sparbank.

Att röja personuppgifter är alltså enligt lag förbjudet så det är väldigt allvarligt det som har hänt. Det här ska man inte behöva råka ut för, det är förfärligt, säger Liselott Florén, kommunikations- och marknadschef på Sörmlands sparbank.

Rättad: I en tidigare version av texten fick fel tidning credd för nyheten.