Efter branden – Polarbröds bageri återuppbyggs

Simon Eliasson/TT: Det första spadtaget tas för Polarbröds bageri i Älvsbyn. Medverkar gör Anders E Johansson, vd för Polarbröd, Stefan Hortlund, fackordförande Livsmedels, Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd, kommunalrådet Tomas Egmark och Samuel Hellström, Hellströms Bygg.
Simon Eliasson/TT: Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.
Simon Eliasson/TT: Planen är att den första etappen av bageriet ska vara klar i oktober.

Det skulle ta flera år att bygga upp bageriet igen. Så löd domen efter den förödande brand som drabbade Polarbröd i augusti förra året.

Men redan på onsdagen kunde det första spadtaget tas för vad som ska bli företagets nya bageri.

Det känns helt fantastiskt att vi har kommit så här långt på så kort tid. Det är ett väldigt hektiskt arbete som ligger framför oss nu, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Redan i år ska den första etappen vara klar.

I oktober 2021 så räknar vi med att den första etappen står klar och producerar bröd i Älvsbyn.

Det nya bageriet kommer att vara modernare med mer automation än tidigare, vilket innebär att ett visst kompetensgap kommer att uppstå.

I samband med starten av bygget inleds därför även en utbildning för att kompetensutveckla den uppsagda personalen så att de kan återanställas till hösten. Utbildningen är ett samarbete mellan Polarbröd, Arbetsförmedlingen och Utbildning Nord.

Det är fantastiskt roligt. Att det skulle gå så fort efter branden hade man ingen tro på, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyn.

Det har varit ett prövningarnas år, men vi går stärkta ur det. Älvsbyborna har tacklat det här bra, det var chock och sorg de första veckorna men nu ser man fram emot framtiden med tillförsikt.