Boliden vinnare på stigande börs

Johanna Norin/TT: Börsen avslutar veckan med breda kurslyft. Gruvbolaget Boliden var det storbolag som steg mest under fredagens handel. Arkivbild.

Ett oväntat svagt inköpschefsindex från eurozonen räckte inte för att grusa humöret bland handlarna på Stockholmsbörsen. Det breda indexet steg med drygt 1,1 procent, och indexet för de 30 mest omsatta bolagen (OMXS30) steg med knappt 1,1 procent. Börsen hämtade därmed tillbaka delar av nedgången från mitten av veckan.

Gruvbolaget Boliden steg mest av storbolagen med en uppgång på 4,6 procent, följt av livekasinoleverantören Evolution som steg 3,8 procent samt verkstadsbolaget Sandviken som steg 3,4 procent. Bland förlorarna utmärker sig läkemedelsbolaget Astra Zeneca som sjönk 2,7 procent, telekombolaget Ericsson som tappade 2,2 procent och tobaksbolaget Swedish Match som föll 1,8 procent.

Riskaptiten var även god på de ledande Europabörserna. Frankfurtbörsen och Parisbörsen steg 0,8 procent, och Londonbörsen med 0,1 procent.

På världsmarknaden backar oljepriset något i fredagens handel efter de högsta noteringarna sedan januari 2020 i torsdags, bland annat mot bakgrund av stora produktionsstörningar för USA:s oljeindustri i extremkylan i delstaten Texas.