Tusentals jobb i norr — sörlänningar sökes

Henrik Montgomery/TT: Statsminister Stefan Löfven och dåvarande miljöminister Isabella Lövin på rundvandring vid SSAB:s pilotanläggning i Luleå. Arkivbild.

I tisdags lanserades en ny gigantisk industrisatsning i norra Norrland, i Boden närmare bestämt. Omkring 1 500 anställda bedöms behövas när H2 Green Steels planerade produktion av fossilfri stål kör igång om fyra, fem år. Sen tidigare byggs Northvolts stora batterifabrik i Skellefteå. Gruvjätten LKAB har utökade planer längre norrut och dessutom ska stålkoncernen SSAB dra i gång sitt projekt kring grön ståltillverkning i Luleå.

Bristen på arbetskraft är gigantisk, säger Marita Lundgren.

Mängder av kringjobb

Det handlar om tusentals jobb plus alla kringeffekter. Det ska byggas bostäder, och sjukvård och skolor behöver byggas ut.

Det går inte ens att sätta en siffra på det här, så mycket är det, säger arbetsförmedlingschefen.

Redan i dag har Norrbottens län bland den lägsta arbetslösheten i Sverige. Pandemieffekten har varit relativt mild.

Ska man spetsa till det har vi för låg arbetslöshet, säger Marita Lundgren.

Och enda sättet är att locka upp arbetskraft från söder. Mässor och annat med riktade insatser mot storstäderna i söder, där arbetslösheten i coronatider dragit i väg, är det långsiktiga projekt som nu gäller, resonerar hon.

Och då gäller att titta mindre på cv och mer på vilja.

Vet inte om det

Hon har goda förhoppningar om att många fler vill flytta till norr, bara människor förstår vinsterna, säger hon och lyfter likt en turistchef en rad fördelar med regionen.

De har bara inte kommit på det än, säger hon.

Harald Mix, finansmannen bakom riskkapitalbolaget Altor, som står för initiativet och storsatsningen på stål i Boden, är inte orolig för arbetskraftsbrist. Han pekar på närheten till Luleå universitet och att attraktiva arbetsgivare med spännande projekt inte bör ha något problem.

Så jag är inte orolig, säger Harald Mix.

Hans bolag är också storägare i Northvolt som enligt honom har attraherat arbetskraft från över 70 länder, vilket är ett bevis för att det går alldeles utmärkt att locka arbetskraft till norr.