Norge öppnar gränsen för pendlarna

Anders Wiklund/TT: " Vi är överens om att situationen för de svenska gränspendlarna är svår och att den måste lösas", säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Från och med måndag den 1 mars kommer det att vara möjligt att på nytt resa från Sverige eller Finland till jobbet inne i Norge. Men det kommer att ske under strikta tester och kontroller, skriver den norska regeringen på sin hemsida.

Beskedet kom efter det att Stefan Löfven haft telefonkontakt med sin norska statsministerkollega Erna Solberg.

"Vi är överens om att situationen för de svenska gränspendlarna är svår och att den måste lösas", förklarade Stefan Löfven i en skriftlig kommentar på morgonen till TT.

För att får resa in i Norge måste gränspendlarna från Sverige och Finland kunna visa upp ett negativt covid-19-test som tagits under de senaste sju dagarna. Testet måste ha tagits i Norge, Sverige eller Finland och måste ha gjorts innan man passerar gränsen.

Det var den 28 januari som norrmännen stängde gränsen mot Sverige för att hindra smittspridning. Resultat blev att tusentals svenskar som jobbar i Norge inte längre kunde åka till sin jobb. I ett slag försvann både lön och och socialt skyddsnät. Men nu får de alltså möjlighet att återgå till sina arbeten på den norska sidan gränsen.

"Människor ska inte stå utan inkomst för att de hindras att ta sig till sitt jobb", skriver Löfven.